Wight (otok)

Izvor: Wikipedija
Otok Waight
Ceremonijalna grofovija
Satelitska snimka otoka
Podatci
Koordinate 50°40′N 1°16′W / 50.667°N 1.267°W / 50.667; -1.267
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Glavno naselje Newport
Površina 380,2 km2
Broj stanovnika 141 771
The Isle of Wight in England

Otok Wight (eng. Isle of Wight) je ceremonijalna grofovija i u sastavu je regije Jugoistočna Engleska, te je najveći otok, ali s populacijom od 141 771 stanovnika drugi je po broju otočkih stanovnika u Engleskoj nakon otoka Portsea koji ima 207 100 stanovnika. Administrativno sjedište je u gradu Newport koji ima populaciju od 25 496 stanovnika.
Otok se nalazi u rukavcu La Manche, odvojen tjesnacom Solent čija širina se kreće između dvije i pet milja od obale Hampshirea.
Na otoku su odmarališta još od viktorijanskih vremena, a poznat je po svojoj blagoj klimi, priobalnom i zelenom krajoliku. Otok je proglašen UNESCO-ovim rezervatom biosfere.

Na otoku su živjeli pjesnici Algernon Charles Swinburne i Alfred Tennyson i kraljica Viktorija, koja je izgradila svoju ljetnu rezidenciju i posljednji dom Osborne House u East Cowesu. Otok ima pomorsku i industrijsku tradiciju, uključujući brodogradnju, proizvodnju jedara, proizvodnju letećih brodova, hoverkrafta i britanske svemirske rakete. Otok je domaćin godišnjih glazbenih festivala, uključujući festival Isle of Wight, koji je 1970. bio najveći rock glazbeni događaj ikad održan.[1]

Otok Wight jedno je od rijetkih mjesta u Engleskoj gdje se može naći crvena vjeverica, dočim sive vjeverice se ne mogu se naći. Povremeno se mogu vidjeti jeleni, a na Ventnorovim padinama postoji kolonija divljih koza. Mogu se naći zaštićene vrste poput puha i nekih rijetkih šišmiša, i neka od najbogatijih nalazišta fosilnih ostataka dinosaura u Europi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Isle of Wight Festival history. Redfunnel.co.uk. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. studenoga 2009. Pristupljeno 25. rujna 2010.