Otto Lilienthal

Izvor: Wikipedija
Otto Lilienthal
Otto Lilienthal
Rođenje 23. svibnja 1848.
Smrt 10. kolovoza 1896.
Nacionalnost Prus, Nijemac
Poznat(a) po Uspješni eksperimenti u zrakoplovnom jedrenju
Zanimanje Inženjer
Potpis
Portal o životopisima
Model Lilienthalove jedrilice

Otto Lilienthal (23. svibnja 1848.10. kolovoza 1896.) je bio njemački pionir zrakoplovstva. On je prvi uspio slobodno jedriti zrakom na ponovljiv i dobro dokumentiran način. Slijedeći primjer Sir Georgea Cayleya pristupio je jedrenju na eksperimentalan način, bilježeći postignuća i tražeći objašnjenja.

Primjer Lilienthalove krivulje koja prikazuje ovisnost keficijenta uzgona Cz i otpora Cx o napadnom kutu za neko zamišljeno nesimetrično krilo. Napadni kut je prikazan iznosima parametra uz krivulju.

Velika i bitna zasluga Lilienthalovog eksperimentiranja je utvrđivanje zakonitosti da uzgon ovisi o zakrivljenosti krila i napadnom kutu krila u odnosu na struju zraka. Svoja mjerenja je crtao kao polarni dijagram[1] kakav i danas koristimo (vidi sliku).

Novine i časopisi su u Lilienthalovo vrijeme objavili mnoštvo fotografija njegovih letova, čime su u javnosti i znanstvenim krugovima stvarali povoljno mišljenje o mogućnosti praktične izgradnje letećih strojeva.

Godine 1891. u blizini njemačkog sela Derwitz, zapadno od Potsdama, Otto Lilienthal je isprobao prvu[2] zračnu jedrilicu koja je mogla ponijeti čovjeka, stoga nazvanoj Derwitzeška jedrilica. U toj jedrilici je uspijevao ostvariti letove i do 25 metara.

Otto Lilienthal zadobiva smrtonosne ozljede 10. kolovoza 1896., kada je njegova jedrilica zbog sloma uzgona pala s visine od 17 metara. Dan kasnije umire u Berlinu, a prije smrti izgovara: „Kleine Opfer müssen gebracht werden!“ (njem. „Male se žrtve moraju činiti!“). Sahranjen je na groblju Lankwitz u Berlinu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Luftwiederstand gewölbter Flächen in ruhender Luft, rotierent gemessen [1]
  2. Derwitzer glider, [2][neaktivna poveznica]
Nedovršeni članak Otto Lilienthal koji govori o zrakoplovstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.