Pacijent

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pediatric polysomnogram.jpg

Pacijent (iz latinske riječi patiens strpljenje, patnja) označava ljude koji su iz različitih razloga primljeni na medicinsku skrb (liječničku ili medicinskih sestara). Razlozi mogu biti ozljede, razne bolesti i sl..

Pacijent je korisnik zdravstvene usluge. Pacijent je osoba bolesna ili zdrava koja zatraži i/ili primi pomoć zdravstvenog radnika kako bi ostvarila zdravstvenu uslugu bilo kojeg oblika, a koja služi očuvanju i/ili povratu zdravlja, poboljšanju zdravstvenog stanja te prevenciji od bolesti: od savjeta, pregleda, cijepljenja, sve do operativnih zahvata i liječenja, bilo lijekovima ili drugim zakonom dopuštenim i predviđenim metodama i načinima. Osnovna prava pacijenata određena su brojnim međunarodnim dokumentima kao i Zakonom o zaštiti prava pacijenata i odnose se na: pravo na ljudsko dostojanstvo, samoopredjeljenje, privatnost, povjerljivost podataka, informaciju, suodlučivanje na temelju potpune i pravodobne informiranosti, odbijanje zdravstvene usluge, napuštanje zdravstvene ustanove i pritužbu.[1][2]

Izvori[uredi VE | uredi]


Star of life3.svg Nedovršeni članak Pacijent koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.