Palača Bosch

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Palača Bosch
Palača Bosch
Osnovni podatci
Mjesto Avenida del Libertador
3502
Flag of Argentina.svg Buenos Aires, Argentina
Vrijeme gradnje 1912.1917.
Status gradnje izgrađen
Stil gradnje francuski neoklasicizam
Arhitekti René Sergent
Korisnici
Namjena rezidencija američkog veleposlanika
Vlasnik State Department
Glavni korisnik prostora Američki veleposlanik u Argentini

Palača Bosch je palača izgrađena u francuskom neoklasicističkom stilu a nalazi se u četvrti Palermo u argentinskoj prijestolnici Buenos Airesu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ovu palaču je 1910. godine naručio Ernesto Bosch, veleposlanik te prvi guverner argentinske narodne banke. Nakon isteka šestogodišnjeg mandata kao argentinski veleposlanik u Francuskoj, Bosch se sa suprugom Elisom vraća u domovinu. Budući da oboje potjeću iz bogatih zemljoposjedničkih obitelji, bračni par je htio dočarati svoje godine u Parizu. Tako su od francuskog arhitekta Renéa Sergenta naručili da im dizajnira vilu. Sam Ernesto Bosch posvetio se zajedničkom projektu nakon što je 1914. godine podnio ostavku kao ministar vanjskih poslova. Također, angažirani su i pariški dizajner interijera André Carlhian te dizajneri krajolika Achille Duchêne i Carlos Thays.

Palača je dovršena 1917. godine s površinom od 3.700 m² te je za nju interes pokazao američki veleposlanik Robert Woods Bliss. U konačnici, zgrada je 1929. prodana State Departmentu kao zgrada veleposlanstva i rezidencija veleposlanika za oko tri milijuna dolara. Razlog tome bila je velika gospodarska kriza koja je pogodila i obitelj Bosch.

1969. godine američko veleposlanstvo je promijenilo adresu dok je palača Bosch postala isključivo rezidencija američkog veleposlanika. Dosad ju je posjetio niz američkih predsjednika kao što su Franklin Roosevelt (1936.), Dwight Eisenhower (1960.), George H. W. Bush (1994.) i Barack Obama (2016.).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]