Palm

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Palm Pilot 5000

Korporacija iz SAD-a koja je prva počela proizvoditi dlanovnike (PDA) (iako kao prvo ručno računalo smatramo Apple-ov Newton koji je bio komercijalni neuspjeh), uređaje koji su predstavljali džepna računala. I danas ista korporacija proizvodi osim PDA uređaja (zire, tungsten) i smartphone uređaje (Treo), isključivo bazirane na Palm OS operativnom sustavu, a u zadnje vrijeme i na Windows Mobile 5 operativnom sustavu.

Prvi uređaj koji se probio na tržište bio je Palm Pilot 1000 i Pilot 5000. Bilo je to u ožujku 1996. U prosincu 1997. Palm je licencirao svoj operativni sustav Palm OS. U rujnu 1998 Hanspring je licencirao isti OS za svoje dlanovnike. Od ožujka 2000 Palm Inc. je na burzi (NASDAQ). U kolovozu 2001. godine Microsoftovi dokumenti word i excell dolaze uz pomoć "Data Viz" developera na Palm dlanovnike. U sječnju 2003. na tržište dolazi i prvi Palm OS GARMIN, GPS uređaj. U studenom 2003. svijetlo dana ugledao je Treo 600. Najprodavaniji smartphone svih vremena jest svemogući PalmOne Treo 650, nastao kao poboljšanja verzija Handspring Trea 600, revolucionarnog smartphone uređaja koji je pak poboljšana verzija starijih Handspring uređaja. Kako se Handspring ponovo udružio s Palmom, od kojeg se nekada bio odvojio nastala je firma PalmOne. Tako kasniji Treo 600 uređaji nose naziv PalmOne Treo 600. Sve rekorde prodaje dosegao je Treo 650, smartphone briljantnog zaslona i velikih mogućnosti. PalmOne poslije je vratio ime, pa je od 14. srpnja 2005. opet Palm. U veljaći 2005, dok to još nije bilo tako Palm je uz partnerstvo s Orange-om i TIM-om u Europu plasirao Treo 650. Uređaj je polako iz SAD-a došao i u Veliku Britaniju, Italiju, Tajland, Hong Kong, Mexico, Kanadu, Macau, Švicarsku, Španjolsku, Novi Zeland, Australiju, Indiju, Ekvador, Čile, Kinu, Kolumbiju, Indoneziju, Singapur, Maleziju, Peru, Njemačku (e-plus) i postao tako pravi svjetski pametni telefon.

Nakon njega Palm je počeo izdavati i Treo Windows Mobile 5 uređaje koji nisu uspjeli postići veliku popularnost Palm OS uređaja. Sljedeći Palm OS pametni telefon jest Treo 700p, koji je u prodaju pušten samo u SAD-u, a uskoro se očekuje i Treo 680, prvi Palm OS uređaj bez nekima tako simpatićne, a nekima neukusne antene, koji će svjetlo dana ugledati i u Europi, i to u 4 boje. Iako mnogi najavljuju smrt Palm OS-a Palm najavljuje novi OS baziran na Linuxu, istovremeno izdavajući nove Palm OS uređaje, koji su po mnogočemu još uvijek nenadmašivo bolji od PPC uređaja.

U jesen 2007. Palm je najavio verziju 2 svojeg OS-a, a prvi uređaji bi trebali na tržište stići 2008. godine.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Palm