Pametni telefon

Izvor: Wikipedija
Primjer "pametnog" telefona

Pametni telefon ili anglicizam smartphone je mobilni telefon s većim mogućnostima za pohranu podataka i povezanosti od običnog mobilnog telefona. Izraz "pametni" se odnosi na mogućnost uporabe kao džepno računalo. Tipični pametni telefon ima zaslon na dodir visoke razlučivosti. Gotovo svi pametni telefoni korisnicima pružaju mogućnost instaliranja dodatnih aplikacija.[1]

Između ostalog zajedničke značajke su: višezadaćne (multitasking) funkcije, pristup internetu preko WiFi ili 3G mreže, multimedijske funkcije (kamera i izvođač (player) videozapisa ili MP3-pjesama), kalendar, upravljanje kontaktima, GPS navigacija i mogućnost čitanja poslovnih dokumenata u različitim formatima kao što su PDF ili Microsoft Office.

Tijekom 2000-ih ovi uređaji dolaze u široku uporabu popularizacijom iPhone uređaja, kao i onih koji podržavaju Android operativni sustav. Prvi smartphone uređaj pušten je na tržište 29. lipnja 2007. godine, odnosno prvi smartphone uređaj koji je pušten na tržište je iPhone. iPhone je bio prvi mobilni telefon koji je pokrenuo tehnološku revoluciju pametnih telefona, pa su zahvaljujući Steve Jobsu danas pametni telefoni najmoćniji na tržištu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. techopedia.com - What is a Smartphone? (en) (pristupljeno 11. prosinca 2013.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Pametni telefon


Crystal Clear action run.svg Nedovršeni članak Pametni telefon koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.