Paragvajski tinamu

Izvor: Wikipedija
Paragvajski tinamu
Status zaštite

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Podrazred:Neornithes
Infrarazred:Paleognathae
Red:Tinamiformes
Porodica:Tinamidae
Potporodica:Tinaminae
Rod:Tinamus
Vrsta:T. solitarius
Dvojno ime
Tinamus solitarius
(Vieillot, 1819.)
Rasprostranjenost
Sinonimi
Baze podataka

Paragvajski tinamu (lat. Tinamus solitarius) je vrsta ptice iz roda Tinamus iz reda tinamuovki.

Stanište i način života[uredi | uredi kôd]

Udomaćio se u Atlantičkoj šumi u istočnom Brazilu. Preferira vlažne, tropske i subtropske šume. Izbjegava grmovita područja, kao i ona s raznolikim pašnjacima. Živi na 0-1200 metara nadmorske visine. Svaka jedinka zauzima oko 30 hektara primarne šume.

Hranu traži noću. Ishrana mu se sastoji uglavnom od biljnih dijelova, ali nekad voli pojesti i kojeg sitnog beskralježnjaka. Povremeno jede i žabe. Životni vijek u divljini nije poznat, ali zna se da u zatočeništvu doživi 12-15 godina.

Opis[uredi | uredi kôd]

Odrasla ptica može doseći veličinu 42.5-48 centimetara. Mužjak je težak 1500 grama, a ženka 1900 grama. Perje je crne boje. Prsa su sive boje. Trbuh je svjetlo-smeđe boje, a leđa i krila su žuta s tamnim prugama. Tek rođeni ptići imaju bijele točkice po cijelom tijelu, posebno po krilima. Kasnije postaju cimetaste boje, pa kad potpuno sazriju, dobivaju perje odrasle ptice.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Jaja paragvajskog tinamua

Paragvajski tinamu je poligamna ptica. Odabir i izgradnju gnijezda vrši mužjak. Gnijezdo je napravljeno od biljnih tijelova, ili se nalazi u šupljinama. Za tri do četiri dana, ženka u gnijezdo postavlja 6-14 zelenkasto-tirkiznih jaja.

Nakon što postavi jaja, ženka odlazi tražiti drugog mužjaka za parenje. Mužjak inkubira jaja 19 dana. Dva dana nakon izlijeganja, ptićima počinje rasti letno perje. Potpuno opernate za 25-28 dana, a nakon tri mjeseca, potpuno odrastaju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Tinamus solitarius
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Tinamus solitarius
Wikivrste imaju podatke o taksonu Tinamus solitarius