Paranoid (pjesma)

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg Ovo je članak o pjesmi Black Sabbatha. Za istoimeni album pogledajte Paranoid.
“Paranoid”
Paranoid.jpeg
Izvođač Black Sabbath
Album Paranoid
Objavljeno listopad 1970.
Žanr heavy metal, proto-punk
Jezik engleski
Trajanje 2:48
Tekstopisac Butler/Iommi/Osbourne/Ward
Mjesto na albumu
"War Pigs" "Paranoid" "Planet Caravan"
(1) (2) (3)

"Paranoid" je pjesma britanskog heavy metal sastava Black Sabbath te se izvorno pojavila na sastavovom drugom studijskom albumu, Paranoid. Pjesma je prvi singl sa albuma, dok je pokraj nje "The Wizard".

O pjesmi[uredi VE | uredi]

"Paranoid" je bio prvi singl sastava Black Sabbath, izašla šest mjeseci nakon izdavanja debi albuma. Black Sabbathov basist Geezer Butler (Iz Guitar World magazine, ožujak 2004):

Puno toga iz "Paranoid" albuma je napisano u razdoblju našeg albuma "Black Sabbath". Snimili smo cijelu stvar u 2-3 dana, uživo u studiju. Pjesma "Paranoid" napisana je kao naknadna pjesma. Trebalo nam je od prilike 3 minute da popunimo cijeli album, Tony je napisao riff. Ja sam na brzinu napisao tekst, a Ozzy je čitao tekst dok je pjevao.[1]

Paranoid je također korišten kao ime albuma, i nešto neobično, jer se riječ "paranoid" nije spomenula niti u jednoj pjesmi na albumu. Originalno sastav je htio album nazvati "War Pigs" po istoimenoj pjesmi, ali je izdavačka kuća ih je nagovorila da koriste paranoid, zato jer je manje uvredljivo.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Black Sabbath Paranoid Lyrics. Lyrics007.com. pristupljeno 18. svibnja 2014.