Paranoid (pjesma)

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o pjesmi Black Sabbatha. Za istoimeni album pogledajte članak Paranoid.
»Paranoid«
Black Sabbath
Singl s albuma Paranoid
B-strana »The Wizard«
Objavljeno kolovoz 1970.
Snimanje 1970.
Žanr heavy metal
Trajanje 2:48
Izdavač Vertigo
Tekstopisac Geezer Butler, Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Bill Ward
Producent(i) Rodger Brian
Kronologija singlova – Black Sabbath
"The Wizard"
(1970.)
"Paranoid"
(1970.)
"After Forever"
(1971.)

"Paranoid" je pjesma britanskog heavy metal sastava Black Sabbath te se izvorno pojavila na drugom albumu sastava, Paranoid. Pjesma je prvi singl s albuma, dok mu je B-strana "The Wizard".

O pjesmi[uredi | uredi kôd]

"Paranoid" je bio prvi singl sastava Black Sabbath, izašla šest mjeseci nakon izdavanja debi albuma. Black Sabbathov basist Geezer Butler (Iz Guitar World magazine, ožujak 2004):

Puno toga iz "Paranoid" albuma je napisano u razdoblju našeg albuma "Black Sabbath". Snimili smo cijelu stvar u 2-3 dana, uživo u studiju. Pjesma "Paranoid" napisana je kao naknadna pjesma. Trebalo nam je od prilike 3 minute da popunimo cijeli album, Tony je napisao riff. Ja sam na brzinu napisao tekst, a Ozzy je čitao tekst dok je pjevao.[1]

Paranoid je također korišten kao ime albuma, i nešto neobično, jer se riječ "paranoid" nije spomenula niti u jednoj pjesmi na albumu. Originalno sastav je htio album nazvati "War Pigs" po istoimenoj pjesmi, ali je izdavačka kuća ih je nagovorila da koriste paranoid, zato što je manje uvredljivo.

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Black Sabbath Paranoid Lyrics. Lyrics007.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. siječnja 2013. Pristupljeno 18. svibnja 2014.