Parapsihologija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Prikaz pokusa kojim se nastoji ispitati nečija vidovitost

Parapsihologija (starogrč., παραψυχολογία) je naziv za pseudoznanost koja istražuje parapsihološke pojave koje se ne mogu protumačiti poznatim psihološkim i fizičkim zakonima.

To je područje izvan medicinsko-psihološke stvarnosti koje nije znanstveno provjerljivo, a pripada mu: (hiromantija, proricanje, spiritizam, okultizam, astrologija, telepatija, vidovitost, bioenergija, telekineza), levitacija, automatsko pisanje i slično.

Postoje dvije skupine parapsiholoških pojava:

  • Izvanosjetilna opažanja (eng. extrasensory perception, ESP) - sposobnost doznavanja informacija osjetilima koja ne obuhvaćaju spektar normalnih ljudskih osjetila (telepatija i vidovitost);
  • Psihokineza - sposobnost djelovanja na objekte na daljinu bez uporabe fizičke sile.[1][2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Značajnije organizirano istraživanje parapsiholoških fenomena počelo je 1882. godine, osnivanjem "Društva za psihološko istraživanje" (Society for Psychical Reasearch) u Londonu.[1] Društvo se ispočetka osobito bavilo proučavanjem hipnoze te spiritističkih seansi, a kasnije su više proučavali osobe kod kojih su manifestirane neobične sposobnosti.

S vremenom raste osnivanje sličnih društava diljem svijeta (1884. u SAD-u) koja se bave sa sve više različitih neobjašnjivih fenomena. Neki od proučavanih fenomena uključuju i izvantjelesno iskustvo ili astralnu projekciju.

Tijekom 30-ih godina 20. stoljeća, američki znanstvenik Joseph Banks Rhine (1895. – 1980.) proučavao je izvanosjetilna zapažanja, psihokinezu, astralnu projekciju i gledanje na daljinu na Sveučilištu Duke, a svoja istraživanja nastavio je u Rhine Research Centeru.[3] Među ostalima, Amerikanci Charles Tart i Raymond Moody nastavili su Rhineov rad na parapsihološkom istraživanju.

Godine 1957. osnovano je Parapsihološko udruženje u Durkhamu, Sjeverna Karolina.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Parapsihologija, Viktoria Faust, Zagreb, 2002. ISBN 953-6234-99-8
  2. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 knjiga, sv. XV, Zagreb, 2007. ISBN 978-953-7224-15-8
  3. The Skeptic Dictionary
  4. Povijest Parapsihološkog udruženja

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]