Parapsihologija

Izvor: Wikipedija
Prikaz pokusa kojim se nastoji ispitati nečija vidovitost

Parapsihologija (starogrč., παραψυχολογία) je naziv za pseudoznanost koja istražuje parapsihološke pojave koje se ne mogu protumačiti poznatim psihološkim i fizičkim zakonima.

To je područje izvan medicinsko-psihološke stvarnosti koje nije znanstveno provjerljivo, a pripada mu: (hiromantija, proricanje, spiritizam, okultizam, astrologija, telepatija, vidovitost, bioenergija, telekineza), levitacija, automatsko pisanje i slično.

Postoje dvije skupine parapsiholoških pojava:

  • Izvanosjetilna opažanja (eng. extrasensory perception, ESP) - sposobnost doznavanja informacija osjetilima koja ne obuhvaćaju spektar normalnih ljudskih osjetila (telepatija i vidovitost);
  • Psihokineza - sposobnost djelovanja na objekte na daljinu bez uporabe fizičke sile.[1][2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Značajnije organizirano istraživanje parapsiholoških fenomena počelo je 1882. godine, osnivanjem "Društva za psihološko istraživanje" (Society for Psychical Reasearch) u Londonu.[1] Društvo se ispočetka osobito bavilo proučavanjem hipnoze te spiritističkih seansi, a kasnije su više proučavali osobe kod kojih su manifestirane neobične sposobnosti.

S vremenom raste osnivanje sličnih društava diljem svijeta (1884. u SAD-u) koja se bave sa sve više različitih neobjašnjivih fenomena. Neki od proučavanih fenomena uključuju i izvantjelesno iskustvo ili astralnu projekciju.

Tijekom 30-ih godina 20. stoljeća, američki znanstvenik Joseph Banks Rhine (1895. – 1980.) proučavao je izvanosjetilna zapažanja, psihokinezu, astralnu projekciju i gledanje na daljinu na Sveučilištu Duke, a svoja istraživanja nastavio je u Rhine Research Centeru.[3] Među ostalima, Amerikanci Charles Tart i Raymond Moody nastavili su Rhineov rad na parapsihološkom istraživanju.

Godine 1957. osnovano je Parapsihološko udruženje u Durkhamu, Sjeverna Karolina.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Parapsihologija, Viktoria Faust, Zagreb, 2002. ISBN 953-6234-99-8
  2. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 knjiga, sv. XV, Zagreb, 2007. ISBN 978-953-7224-15-8
  3. The Skeptic Dictionary
  4. Povijest Parapsihološkog udruženja

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]