Patentni zatvarač

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Clasp-locker, prerthodnik pravog patentnog zatvarača. Njegov izumitelj bio je Whitcomb Judson
Patentni zatvarač

Patentni zatvarač ili smičak je zupčni zatvarač koji služi za zakopčavanje i otkopčavanje odjeće i nekih drugih predmeta.

Patentni zatvarač osmišljen je 29. kolovoza 1893., a njegov tvorac bio je inovator Whitcomb Judson koiji ga je nazvao "clasp-locker."[1] Ovaj prototip je bio pomalo nespretan i često se znao zaglaviti. Judson i njegov poslovni suradnik Lewis Walker nosili su ga 1893. na Svjetskom sajmu u Chicagu ušivenim na svojim čizmama, ali javnost je ovaj njegov proizvod ignorirala. Tek je švedski inženjer Gideon Sundback[2] remodelirao ovaj proizvod tako da je bio djelotvorniji i pouzdaniji a američka vojska koristi ga na odjeći i opremi svojih vojnika u Prvom svjetskom ratu.

Do kasnih 1920.-tih godina patentni zatvarač nalazi se već na svim vrstama odjeće i obuće, a od 1930.-tih prihvatila ga je modna industrija širom svijeta.

Slovenac Peter Florjančič kojemu se pripisuje izumi okvira za dijapozitive, zračnog jastuka (1957) i raspršivača (atomizer) za male bočice prvi je napravio 1948. plastični patentni zatvarač.[3]

Patentni zatvarač svojom pojavom nikad nije iz upotrebe izbacio puceta jer je njihova namjena praktičnost (sportska i vojna oprema), a ne moda.

Ostali nazivi za ovaj predmet su tuđice koje se često više-manje spominju, to su ciferšlus[4] i rajsferšlus[5]

Proizvođači[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]