Patentni zatvarač

Izvor: Wikipedija
Clasp-locker, prerthodnik pravog patentnog zatvarača. Njegov izumitelj bio je Whitcomb Judson
Patentni zatvarač

Patentni zatvarač ili smičak je zupčni zatvarač koji služi za zakopčavanje i otkopčavanje odjeće i nekih drugih predmeta.

Patentni zatvarač osmišljen je 29. kolovoza 1893., a njegov tvorac bio je inovator Whitcomb Judson koiji ga je nazvao "clasp-locker."[1] Ovaj prototip je bio pomalo nespretan i često se znao zaglaviti. Judson i njegov poslovni suradnik Lewis Walker nosili su ga 1893. na Svjetskom sajmu u Chicagu ušivenim na svojim čizmama, ali javnost je ovaj njegov proizvod ignorirala. Tek je švedski inženjer Gideon Sundback[2] remodelirao ovaj proizvod tako da je bio djelotvorniji i pouzdaniji a američka vojska koristi ga na odjeći i opremi svojih vojnika u Prvom svjetskom ratu.

Do kasnih 1920.-tih godina patentni zatvarač nalazi se već na svim vrstama odjeće i obuće, a od 1930.-tih prihvatila ga je modna industrija širom svijeta.

Slovenac Peter Florjančič kojemu se pripisuje izumi okvira za dijapozitive, zračnog jastuka (1957) i raspršivača (atomizer) za male bočice prvi je napravio 1948. plastični patentni zatvarač.[3]

Patentni zatvarač svojom pojavom nikad nije iz upotrebe izbacio puceta jer je njihova namjena praktičnost (sportska i vojna oprema), a ne moda.

Ostali nazivi za ovaj predmet su tuđice koje se često više-manje spominju, to su ciferšlus[4] i rajsferšlus[5]

Proizvođači[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Inventor of the Week Archive. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. ožujka 2003. Pristupljeno 5. travnja 2013.
  2. Google odao počast čovjeku koji je razvio patentni zatvarač
  3. Slovenac koji je izumio "rajsferšlus" i "raspršivač za parfeme"
  4. EUdict :: Hrvatski-Engleski rječnik[neaktivna poveznica]
  5. Online rječnik