Patricia Manterola

Izvor: Wikipedija
Patricia Manterola
Patricia Manterola
Rodno ime Bertha Patricia Manterola Carrión
Rođenje 23. travnja 1972., Mexico City, Meksiko
Pseudonim(i) Paty Manterola
Godine rada 1989.-
Suprug Xavier Ortiz (1999.2005.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Bertha Patricia Manterola Carrión (23. travnja 1972.)[1][2][3][4] je meksička pjevačica, glumica i model.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Patricia Manterola Carrión je rođena u obitelji Jorgea Manterole Fernándeza i Maríje Dolores Carrión. Ima brata Jorgea koji je 11 mjeseci stariji od nje i sestru Michelle koja je od nje mlađa osam godina.

17. travnja 1999. godine Paty se udala za glumca i pjevača Xaviera Ortiza, bivšeg člana grupe Garibaldi. Razveli su se 2005. godine.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon završene srednje škole, Paty je studirala ples i pjevanje na glazbenoj akademiji "Instituto Miguel Angel" gdje je čak bila i vođa zbora. Još u djetinjstvu, pokazala je interes i za kazalište, te je tako odigrala glavnu ulogu u komičnom mjuziklu "Anita, siroče".

U dobi od 12 godina bila je članica festivala "Juguemos a Cantar" gdje je sudjelovala s bratom Jorgeom i dvoje prijatelja. Nakon uspjeha na festivalu, snimila je CD s pjesmama s kojima je nastupala. Nakon par uspješnih gaža, Manterola je 1989. zapela za oko meksičkom producentu Luisu de Llanu koji ju je nakon audicije pozvao da se pridruži glazbenoj skupini Garibaldi.

1995. godine Patricia je dobila prvu ulogu protagonistice u telenoveli Jose Alberta Castra "Acapulco, dušom i tijelom". Nakon uspjeha telenovele, izdala je novi CD "Niña Bonita" (Lijepa djevojka). 1997. i 1998. vratila se u svijet telenovela ulogom u "Gente bien". Nakon te uloge, napravila je pauzu od televizije i u potpunosti se posvetila glazbi i kazalištu.

Telenovelama se vraća 2004. godine u "Ljubav na kocki" gdje je tumačila lik energične žene Julije Montaño. Partner u toj telenoveli joj je bio argentinski glumac Juan Soler. Nakon te uloge, pojavila se u epizodnim ulogama u telenovelama "Ružna ljepotica" i "Opijeni ljubavlju".

2009. godine nastupa u filmu "Savršena igra", a 2010. u 2. sezoni kolumbijske TV serije "Kartel".

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Uloge u telenovelama[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Diskografija[uredi | uredi kôd]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Grandes Estrellas: Patricia Manterola. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. srpnja 2013. Pristupljeno 19. studenoga 2012.
  2. Bio Patricia Manterola, Univisión
  3. Manterola, IMDB[neaktivna poveznica]
  4. Bio Patricia Manterola Askmen. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. ožujka 2013. Pristupljeno 19. studenoga 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]