Paul Morphy

Izvor: Wikipedija

Paul Charles Morphy (New Orleans, 22. lipnja 1837.New Orleans, 10. srpnja 1884.), američki je šahist francuskog, španjolskog i kreolskog podrijetla. Bio je jednim od najboljih šahista 2. polovice 19. stoljeća.

Smatra ga se jednim od najvećih šahista svog vremena i neslužbenim svjetskim prvakom. Bio je šahovskim čudom. Zvalo ga se "Ponos i tuga šaha" zbog njegove kratke i briljantne šahovske karijere koju je prekinuo dok je bio još vrlo mlad.

Rodio se je u bogatoj rimokatoličkoj obitelji iz Lujzijane. Šah je naučio igrati od oca i ujka. Obitelj je brzo shvatila njegov dar te ga je hrabrila sudjelovati šah na obiteljskim susretima. Do svoje devete godine ga se već smatralo jednim od najboljih šahista u New Orleansu. Sa samo 12 godina, pobijedio je mađarskog velemajstora Jánosa Jakaba Löwenthala u dvoboju od tri partije.

Nakon njegove smrti 1884. godine, dvoboj za svjetskog prvaka u šahu 1886. nitko nije osporio kao dvoboj najboljih, Steinitza i Zukertorta, jer se Morphyja smatralo boljim igračem od njih.


Chess pictogram.svg Nedovršeni članak Paul Morphy koji govori o šahu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.