Paul Morphy

Izvor: Wikipedija

Paul Charles Morphy (New Orleans, 22. lipnja 1837.New Orleans, 10. srpnja 1884.), američki je šahist francuskog, španjolskog kreolskog podrijetla. Smatra se najjačim igračem sredinom druge polovice 19. stoljeća, ali i jednim od najvećih šahista ikad.

Paul Morphy
Paul Morphy
Puno ime Paul Charles Morphy
Država SAD
Rođenje 22. lipnja 1837.
New Orleans, SAD
Smrt 10. srpnja 1884.
New Orleans, SAD

Smatra ga se jednim od najvećih šahista svog vremena i neslužbenim svjetskim prvakom. Bio je šahovskim čudom. Zvalo ga se "Ponos i tuga šaha" zbog njegove kratke i briljantne šahovske karijere koju je prekinuo dok je bio još vrlo mlad.

Rodio se je u bogatoj rimokatoličkoj obitelji iz Lujzijane. Šah je naučio igrati od oca i ujka. Obitelj je brzo shvatila njegov dar te ga je hrabrila sudjelovati šah na obiteljskim susretima. Do svoje devete godine ga se već smatralo jednim od najboljih šahista u New Orleansu. Sa samo 12 godina, pobijedio je mađarskog velemajstora Jánosa Jakaba Löwenthala u dvoboju od tri partije.

Nakon njegove smrti 1884. godine, dvoboj za svjetskog prvaka u šahu 1886. nitko nije osporio kao dvoboj najboljih, Steinitza i Zukertorta, jer se Morphyja smatralo boljim igračem od njih.

Nedovršeni članak Paul Morphy koji govori o šahu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.