Sveta Paula

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Paula Rimska)
Sveta Paula
Sveta Paula
Rođena 347.
Rim
Preminula 26. siječnja 404.
Betlehem
Spomendan 26. siječnja
Portal o kršćanstvu

Sveta Paula ili Paula Rimska (Rim, 347.Betlehem, 26. siječnja 404.), kršćanska svetica, poznata kao jedna od ranih žena-asketa kasnije poznatih kao Pustinjske majke.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodila se u uglednoj rimskoj patricijskoj obitelji od majke Blesile i oca Rogatusa. Rani život je provela u bogatstvu i raskoši. Udala se za poganina Toksocija, kome je rodila sina Toksocija te četiri kćeri - Rufinu, Paulinu (koja će se udati za Svetog Pamahija, te Blesilu i Eustohiju koje će i same postati svetice.

Život joj se promijenio nakon što joj je oko 379. umro muž, a ona se pod utjecajem Svete Marcele počela zanimati za kršćanski monasticizam. Oko 382. godine je upoznala Jeronima, s kojim će voditi prepisku i pomagati mu prilikom prevođenja Biblije na latinski. Ubrzo joj umire još troje djece.[1] Kćerka Eustohija pošla s majkom na put u Svetu Zemlju. Tamo je u Betlehemu osnovala ženski samostan. U Betlehemu umire 26. siječnja 404. godine, u 57. godini života.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. sveci.net: Sveta Paula RimskaArhivirana inačica izvorne stranice od 3. lipnja 2015. (Wayback Machine), pristupljeno 9. srpnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]