Kacigasti hoko

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Pauxi pauxi)
Kacigasti hoko
Pauxi pauxi pauxi
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Galliformes
Porodica:Cracidae
Rod:Pauxi
Vrsta:P. pauxi
Dvojno ime
Pauxi pauxi
Linnaeus, 1766.
Rasprostranjenost
Podvrste
Pauxi pauxi gilliardi Wetmore & Phelps, 1943.
Pauxi pauxi pauxi Linnaeus, 1766.
Baze podataka

Kacigasti hoko (lat. Pauxi pauxi) je vrsta ptice iz roda Pauxi, porodice Cracidae. Živi na nadmorskoj visini između 500 i 2.200 metara.

Opis[uredi | uredi kôd]

Doseže ukupnu duljinu tijela do 91 centimetar. Mužjaci su teški oko 3.6 kilograma, a ženke su teške 2.6 kilograma. Odlikuje se malenom glavom i plavkasto-sivom "kacigom" na čelu. Kljun joj je crvene boje, dok repno perje ima bijele vrhove. Perje ostatka tijela je crno sa zelenkastim sjajem, kao i ono na prsima, a u donjem dijelu tijela perje je bijele boje. Oba spola su slična, nema previše znakova spolnog dimorfizma. Postoji rijetki oblik ženke s crvenkasto-smeđim perjem s crnim prugama.

Prehrana joj se sastoji uglavnom od sjemenki, plodova, kukaca i malih životinja. Ženka u ožujku i travnju gnijezdo na visini između 4 i 6 metara polaže dva jaja kremaste boje, koja inkubira 30-34 dana.

Taksonomija[uredi | uredi kôd]

Ima dvije podvrste:

  • Pauxi pauxi pauxi
Živi u planinskom lancu Cordillera de Mérida u sjeverozapadnoj Venecueli prema planinskom lancu Cordillera Oriental u Kolumbiji. Ima veću "kacigu", jajolikog oblika.
  • Pauxi pauxi gilliardi
Živi u planinskom lancu Serranía del Perijá između Kolumbije i Venecuele. Ima manju "kacigu", manje loptastog, više cilindričnog oblika.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pauxi pauxi
Wikivrste imaju podatke o taksonu Pauxi pauxi