Pavao III. Zrinski

Izvor: Wikipedija

Pavao III. Zrinski (? - Udbina, 9. rujna 1493.), hrvatski velikaš iz obitelji knezova Zrinskih. Bio je sin kneza Petra II. Zrinskog i njegove prve žene Sofije. Poginuo je zajedno s ocem u bitci na Krbavskom polju u borbi protiv Osmanlija predvođenih Jakub-pašom.

Bio je oženjen Dorotejom Berislavić Grabarskom s kojom je imao sina Mihajla († 1526.) koji je poginuo u bitci na Mohačkom polju. Godine 1490. založio je kompletan pounjski posjed ženinom rođaku, vranskom prioru Bartolu Berislaviću Grabarskom, zbog sukoba s ocem i polubratom Nikolom III.[1] Godine 1492. pokušali su Pavao III. i njegov otac Petar II. ostvariti svoje potraživanje na grad Slunj, kako bi podijelili posjede između dvojice braće, Pavla III. i Nikole III., ali njihov pokušaj nije uspio. Budući da je sljedeće godine Pavao III. poginuo u bitci protiv Osmanlija, to pitanje je poslije izgubilo na važnosti.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Susreti dviju kultura, Obitelj Zrinski u hrvatskoj i mađarskoj povijesti, str. 21.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Susreti dviju kultura, Obitelj Zrinski u hrvatskoj i mađarskoj povijesti, Matica Hrvatska, Zagreb, 2012. ISBN 978-953-150-967-1

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Hrvatinići.pngP vip.svg
Nedovršeni članak Pavao III. Zrinski koji govori o plemiću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.