Peanuts

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Peanuts je strip koji je osmislio Charles Monroe Schulz. Strip govori o Charliu Brownu, njegovom psu Snoopyu, Woodstocku i Charlievim prijateljima (Lucy, Linus, Franklin, Marcie...) Osmišljen je 2. listopada 1950., a zadnje izdanje došlo je 12. veljače 2000. godine, kada je autor stripa umro. Najčešći likovi stripa Peanuts su Charlie Brown, Snoopy i Woodstock. Peanuts se kao strip tiskao u 2.600 novina, bio je popularan u 75 zemalja svije i imao je prijevod na 21 jezik.[1] Prikazano je čak 17.897 stripova.[2] Peanuts je dva puta ekraniziran na TV-u u A Charlie Brown Christmas (1965.) i It's the Great Pumpkin, Charlie Brown.

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Charlie Brown
Charlie Brown je osmogodišnjak i glavni je lik stripa Peanuts. Ima svog ljubimca Snoopya, koji također ima i svog ljubimca, Woodstocka. Njegova sestra je Sally Brown koja ga uobičajeno naziva "Veliki brat". Obožava bejzbol, ali uvijek gubi u bejzbolu. Kad se u stripu prvi put pojavio (tj. 50-ih godina prošlog stoljeća), imao je četiri godine.

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Snoopy
Snoopy je inteligentan pas, jer vrlo često (ali ne uvijek) pomaže drugim likovima Peanutsa. Njegov ljubimac je ptičica Woodstock. Često spava na svojoj kućici, uglavnom zajedno s Woodstockom, koji "ima običaj" spavati na Snoopyevom nosu. Kad se u stripu pojavio prvi put, bio je obični pas lutalica.

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Woodstock (Peanuts)
Woodstock je fiktivna žuta ptičica, koja nalikuje kanarincu. Ljubimac je Snoopya. Pojavio se 60-ih godina 20. stoljeća, a kod Snoopya je došao 1967. godine, no nekoliko godina nije imao ime. Dobio ga je nakon jednog rock festivala (koji se zvao Woodstock), 22. lipnja 1970.

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Sally Brown
Sally Brown je šestogodišnja djevojčica koja je sestra Charlia Browna koja ga zove "Veliki brat". Često se "ulijeni" zato što veći dio vremena provodi u naslonjaču gledajući TV. U školi ne zna gotovo ništa i loša je učenica. Pojavila se 1959. godine. Zaljubljena je u Charlieva prijatelja, Linusa.

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Linus van Pelt
Linus van Pelt, kojeg društvo zove Linus, dječak je koji obožava svoju svijetloplavu dekicu i zato se jednostavno ne odvaja od nje, jer on smatra da bi "mogao umrijeti bez nje". Intektualac je, pa kad siše palac izgovara filozofske misli.

Ostali likovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "The man who recalled everything", Macleans, october 22, 2007
  2. "Saying Goodbye: Friends and familiy eulogize cartoonist Charles Schulz", February 22, 2000 Pamela J. Podger San Francisco Chronicle