Pecos

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Pecos. Za druga značenja pogledajte Pecos (razdvojba).

Pecos, izumrlo pleme Towa Indijanaca sa gornjeg Pecosa jugoistočno od Santa Féa u Novom Meksiku. Jezično su pripadali Tanoan govornicima, porodica Kiowa-Tanoan.

Ime[uredi | uredi kôd]

Ime Pecos dolazi iz P'e'-a-ku', Keresan naziva za njihov pueblo. Njegove varijante nalazimo kod Santa Ana Indijanaca koji glasi Péahko i kod Laguna Peakuní. Paego je još jedan Keresan naziv za pueblo. Pleme Pecos Keresi su nazivali Paequiu ili Paequiuala. Indijanci Jemez, njihovi prvi srodnici imali su naziv P'a-qu-láh. Naziv Aqiu poznavali su i Jemezi i Pecosi a nejgova je vjerojatna varijanta i stari nazivi Acuyé i Cicuyé, koje nalazimo po starim španjolskim izvorima. Pecosi su svoj pueblo nazivali i K'ok'-o-ro-t'u'-yu. Ostali nazivi su: Hiokuö'k (Isleta); Los Angeles ( misionarski naziv) koji u punom crkvenom obliku glasi Nuestra Senora de los Angeles de Porciúncula.

Sela[uredi | uredi kôd]

Pueble Pecosa Swanton navodi kao ruševna napuštena naselja:

  • Kuuanguala, nekoliko milja jugoistočno od Pecosa, blizu Arroyo Amarillo, na mjestu sadašnjeg Rowea.
  • Pomojoua, 3 milje jugoistočno od San Miguela, okrug, San Miguel.
  • San Jose, suvremeniji španjolski naziv lokaliteta.
  • Seyupa, okrug San Miguel.
  • Tonchuun, 5 milja jugoistočno od Pecos Puebla.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pecosi prema tradiciji potječu sa nekog mjesta na sjeveru, no dolaskom ranih španjolskih putnika, Coronado (1540), i kasnije Espejo (1583), Castaño de Sosa (1590-91) i Oñate (1598) oni žive u području Pecosa u Novom Meksiku. pokrštavanje započinje desetih godina 17. stoljeća. Nakon Pueblo ustanka (1680-1696) u kojemu su aktivno sudjelovali napast će ih Španjolci pod vodstvom Vargasa. U ovom napadu 84 ih je poubijano a 361 je zarobljen i preseljen u Santa Fe. Samim početkom 18. stoljeća (1700.) Pecosi stradavaju od napada Comanche Indijanaca. Godine 1782. Komanči ponovno napadaju na Pecose, a u ovom napadu gotovo svi su poubijani, a dio ih je poumirao od raznih epidemija, tako da je 1838 tek nešto preživjelih (17) našlo sklonište kod Jemez Indijanaca.

Rana populacija Pecosa oznosila je između 2,000 i 2,500, prema Coronadu (1540). Za 1690. godinu procjenjen im je broj na 2,000; 599 (1760; uključujući Galisteo); 104 (1805.); 17 (1838.); 10 (1910.).

Etnografija[uredi | uredi kôd]

Pecosi pripadaju kulturi Jugozapada, točnije kulturi puebala. Živjeli su u višekatnim nastambama (4 i 5 pet katova) rađenim od ćerpiča. Ove kuće nisu imala vrata. U njih se ulazilo kao i kod drugih puebala, preko drvenih ljestava, koje su se nakon upotrebe povlačile za sobom, zbog mogućeg upada ratobornih lutajućih pljačkaških skupina.

Bavili se uzgojem tipičnih indijanskih kultura, kukuruza, tikava i graha, čija su se polja nalazila duž Glorietta Creeka.

Mlade neudane djevojke hodale su potpuno gole sve do svoje udaje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]