Čista srijeda

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Pepelnica)
Disambig.svg »Pepelnica« preusmjerava ovamo. Za bolest vinove loze, pogledajte Pepelnica (bolest vinove loze).
Carl Spitzweg: Pepelnica, kraj karnevala.

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma.[1] Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje).[1]

Pepelnica je početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta.[1] Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ (lat: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“.[1]

Post na Pepelnicu i Veliki petak, odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.

Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom. Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d PepelnicaInačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2018., svfrane-split.com, pristupljeno 4. ožujka 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Čista srijeda