Pepeo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pepeo nastajući izgaranjem drveta.

Pepeo ili lug je fini prah koji ostane nakon izgaranja neke tvari. Može značiti i mrtvo tijelo(urna sa pepelom). Pojedini pepeli su korisni kao recimo pepeo koji nastaje izgaranjem drveta i koristi se u poljoprivredi[1] i u proizvodnji sapuna.[2] Može ga se koristiti za čišćenje masnoća s poroznih površina kao što su cement i asfalt.[3] Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje pepeo ili pijesak kao alternativu kada sapun nije dostupan.[4]

Etimologija[uredi | uredi kôd]

prasl. *pepelъ (rus. pépel, polj. popiół), lit. pelenai ← ie. *pel-/*pl- (lat. pollen: prah, grč. pálē: prašina)[5]

Kemijski sastav[uredi | uredi kôd]

S kemijskog gledišta, sadržaj pepela mjeri udio minerala u živim bićima[6]. Međutim, te dvije vrijednosti nisu identične, jer mineralna tvar također reagira tijekom izgaranja i na taj način može doživjeti povećanje ili smanjenje težine. Pepeo se sastoji uglavnom od oksida i (bi) karbonata različitih metala , na pr. B. CaO , Fe 2 O 3 , MgO , MnO , P 2 O 5 , K 2 O , SiO 2 , Na 2CO 3 , NaHCO 3 itd.

Rast biljaka na vulkanskom pepelu nastalom u erupciji Mt. St. Helens

Što je temperatura pečenja veća, to je sadržaj karbonata niži, jer oni nastavljaju reagirati i stvaraju okside , oslobađajući CO 2 .Kao rezultat toga, pri sagorijevanju drva istim gorivom, ovisno o vrsti peći, ostaje više pepela ( npr. pečenje rešetki) ili manje ( osnovne peći ili peći za sušenje ). Ako je temperatura u vatri toliko visoka da se dijelovi pepela otope i postanu mekani i tijestasti, tijekom hlađenja sinteriranjem stvara se porozna ili staklasta, ali čvrsta masa. To se naziva i troskom.[7] Točka omekšavanja pepela obično je između 900 i 1200 ° C, ovisno o komponentama.

Određivanje sadržaja pepela predstavlja test za čistoću organskih tvari i propisan je u nekoliko monografa u Ph. Eur . Vrsta brašna navedena na svakom pakiranju brašna za pečenje , na primjer "Tip 700", opisuje sadržaj pepela u miligramima na 100 grama suhog brašna i mjera je stupnja mljevenja ili sadržaja dijelova ljuske bogate mineralima.

U analizi hrane mogu se iz sadržaja pepela izvući zaključci o čistoći ili razrjeđenju ili produženju voćnih sokova, jer je sadržaj pepela u nerazrijeđenim sokovima unutar poznatih stalnih granica.

Pepeo cigarete

Vrste pepela[uredi | uredi kôd]

 • Drveni pepeo
 • Produkti izgaranja ugljena
  • Donji pepeo
  • Leteći pepeo, produkt izgaranja ugljena
  • Povjetarac, pepeo od spaljivanja gradskog smeća
 • Cigareta ili pepeo cigara
 • Donji pepeo za spaljivanje, oblik pepela proizveden u spalionicama
 • Pepeo i osušeni ulomci kostiju ili "kremaini", ostavljeni od kremacije
 • Vulkanski pepeo, pepeo koji se sastoji od stakla, stijena i drugih minerala koji se pojavljuju tijekom erupcije, crno tlo koje je posljedica vulkanske erupcije i sadrži pepeo i drugi vulkanski materijal.

Prirodna pojava[uredi | uredi kôd]

Pepeo nastaje prirodno iz bilo koje vatre koja pali vegetaciju - zapaljenjem od groma, vulkanskom aktivnošću ili drugim procesima. Pepeo se na kraju može raspršiti u tlu kako bi postao plodan, ili može ostati netaknut pod zemljom dugo vremena - čak i dovoljno dugo da se pretvori u ugljen.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Na koji način se pepeo koristi u ekološkoj proizvodnji?. Agrosavjet (bošnjački). 2. rujna 2021. Pristupljeno 4. rujna 2021.
 2. Kako napraviti prirodne sapune s pepelom. Cphealthgroup.com. Pristupljeno 4. rujna 2021.
 3. Svestrani pepeo: Ne bacajte ga, njime se čisti dom, hrane biljke. www.24sata.hr. Pristupljeno 5. rujna 2021.
 4. WHO 2014. Kako se može održavati osobna higijena u teškim okolnostima?
 5. Pepeo značenje, definicija i primjeri ::: Jezikoslovac.com rječnik. jezikoslovac.com. Pristupljeno 5. rujna 2021.
 6. Proizvodnja goveđeg mesa (srpski). Pristupljeno 4. rujna 2021.
 7. troska | Hrvatska enciklopedija. www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 5. rujna 2021.