Pepeo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pepeo nastajući izgaranjem drveta.

Pepeo ili lug fini je prah koji ostaje nakon izgaranja neke tvari. Pepeli poput onoga koji nastaje izgaranjem drveta mogu biti korisni i upotrebljavati se u poljoprivredi.[1] i u proizvodnji sapuna.[2] Može ga se upotrebljavati za čišćenje masnoća s poroznih površina kao što su cement i asfalt.[3] Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje pepeo ili pijesak kao alternativu kada sapun nije dostupan.[4]

Etimologija[uredi | uredi kôd]

prasl. *pepelъ (rus. pépel, polj. popiół), lit. pelenai ← ie. *pel-/*pl- (lat. pollen: prah, grč. pálē: prašina)[5]

Kemijski sastav[uredi | uredi kôd]

S kemijskog gledišta sadržaj pepela mjeri udio minerala u živim bićima.[6] Međutim, te dvije vrijednosti nisu identične jer mineralna tvar također reagira tijekom izgaranja i na taj način može doživjeti povećanje ili smanjenje težine. Pepeo se sastoji uglavnom od oksida i (bi) karbonata različitih metala, na pr. B. CaO, Fe 2 O 3, MgO, MnO, P 2 O 5, K 2 O, SiO 2, Na 2CO 3, NaHCO 3 itd.

Rast biljaka na vulkanskom pepelu nastalom u erupciji Mt. St. Helens

Što je temperatura pečenja veća, to je sadržaj karbonata niži, jer oni nastavljaju reagirati i stvaraju okside, oslobađajući CO 2 .Kao rezultat toga, pri sagorijevanju drva istim gorivom, ovisno o vrsti peći, ostaje više pepela ( npr. pečenje rešetki) ili manje ( osnovne peći ili peći za sušenje ). Ako je temperatura u vatri toliko visoka da se dijelovi pepela otope i postanu mekani i tijestasti, tijekom hlađenja sinteriranjem stvara se porozna ili staklasta, ali čvrsta masa. To se naziva i troskom.[7] Točka omekšavanja pepela obično je između 900 i 1200 ° C, ovisno o komponentama.

Određivanje sadržaja pepela predstavlja test za čistoću organskih tvari i propisan je u nekoliko monografa u Ph. Eur. Vrsta brašna navedena na svakom pakiranju brašna za pečenje, na primjer "Tip 700", opisuje sadržaj pepela u miligramima na 100 grama suhog brašna i mjera je stupnja mljevenja ili sadržaja dijelova ljuske bogate mineralima.

U analizi hrane mogu se iz sadržaja pepela izvući zaključci o čistoći ili razrjeđenju ili produženju voćnih sokova, jer je sadržaj pepela u nerazrijeđenim sokovima unutar poznatih stalnih granica.

Pepeo cigarete

Vrste pepela[uredi | uredi kôd]

 • Drveni pepeo
 • Produkti izgaranja ugljena
  • Donji pepeo
  • Leteći pepeo, produkt izgaranja ugljena
  • Povjetarac, pepeo od spaljivanja gradskog smeća
 • Cigareta ili pepeo cigara
 • Donji pepeo za spaljivanje, oblik pepela proizveden u spalionicama
 • Pepeo i osušeni ulomci kostiju ili "kremaini", ostavljeni od kremacije
 • Vulkanski pepeo, pepeo koji se sastoji od stakla, stijena i drugih minerala koji se pojavljuju tijekom erupcije, crno tlo koje je posljedica vulkanske erupcije i sadrži pepeo i drugi vulkanski materijal.

Prirodna pojava[uredi | uredi kôd]

Pepeo nastaje prirodno iz bilo koje vatre koja pali vegetaciju - zapaljenjem od groma, vulkanskom aktivnošću ili drugim procesima. Pepeo se na kraju može raspršiti u tlu kako bi postao plodan, ili može ostati netaknut pod zemljom dugo vremena - čak i dovoljno dugo da se pretvori u ugljen.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Na koji način se pepeo koristi u ekološkoj proizvodnji?. Agrosavjet (bošnjački). 2. rujna 2021. Pristupljeno 4. rujna 2021.
 2. Kako napraviti prirodne sapune s pepelom. Cphealthgroup.com. Pristupljeno 4. rujna 2021.
 3. Svestrani pepeo: Ne bacajte ga, njime se čisti dom, hrane biljke. www.24sata.hr. Pristupljeno 5. rujna 2021.
 4. WHO 2014. Kako se može održavati osobna higijena u teškim okolnostima?
 5. Pepeo značenje, definicija i primjeri ::: Jezikoslovac.com rječnik. jezikoslovac.com. Pristupljeno 5. rujna 2021.
 6. Proizvodnja goveđeg mesa (srpski). Pristupljeno 4. rujna 2021.
 7. troska | Hrvatska enciklopedija. www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 5. rujna 2021.