Pero Lučin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pero Lučin
Portal: Životopis


Pero Lučin je hrvatski znanstvenik u području biomedicine i zdravstva, polju temeljnih medicinskih znanosti. Trenutno obnaša dužnost rektora Sveučilišta u Rijeci.

Životopis[uredi VE | uredi]

Izobrazba[uredi VE | uredi]

1981. godine upisuje Medicinski fakultet u Rijeci, koji završava 1986. i time postaje doktor medicine[1]. Godinu dana kasnije na istom fakultetu upisuje magisterij znanosti u području biomedicine, koji završava 1989. godine i iste godine nastavlja na doktorat. Naposlijetku, 1991. godine stječe titulu doktora medicinskih znanosti.

Zaposlenja[uredi VE | uredi]

Od upisa magisterija 1987. godine radi na Zavodu za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci (današnja Katedra za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju[2], gdje drži nastavu na kolegijima Fiziologija i Patološka fiziologija na preddiplomskoj i diplomskoj razini te Transport i razgradnja proteina na poslijediplomskoj razini.

Rektor[uredi VE | uredi]

Na izborima za rektora Sveučilišta u Rijeci 2009. godine odabran je kao trinaesti je rektor po redu. U konkurenciji u prvom krugu bili su i Vinko Kandžija, Branko Rafajac, Pavao Komadina, Goran Kalogjera, a u drugi krug su prošli Goran Kalogjera i Pero Lučin[3]. Na izborima za rektora 2013. godine Pero Lučin je bio jedini kandidat[4].

Tijekom kampanje za lokalne izbore 2013. godine, Pero Lučin govorio je o ulozi Sveučilišta u stvaranju nove industrije[5][6]. Startegija razvoja Sveučilišta od 2014. do 2020. godine predviđa pretvorbu u ustanovu visoke istraživačke razine s transferom tehnologije u gospodarstvo Rijeke[7]. Pored toga, rektor Lučin zalaže se za autonomno Sveučilište koje autonomno i odgovorno odlučuje[8].

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]Science-symbol-2.svgP vip.svgFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Pero Lučin koji govori o hrvatskom znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.