Pedro I. Brazilski

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Petar I. od Brazila)
Pedro I. Brazilski
car Brazila, kralj Portugala i Algarve
Vladavina 1822.1831.
Krunidba 1. prosinca 1822.
Nasljednik Pedro II. Brazilski (1831.-1889.)
Supruga Marija Leopoldina Austrijska, Amélie od Leuchtenberga
Djeca Maria
Miguel
João Carlos
Januária Maria
Paula
Francisca
Pedro
Maria Amélia
Puno ime Pedro de Alcântara Francisco António João Carlos Xavier de Paula Miguel Rafael Joaquim José Gonzaga Pascoal Cipriano Serafim
Otac João VI. Portugalski
Majka Carlota Joaquina Španjolska
Rođenje 12. listopada 1798., Palača Queluz kraj Lisabona
Smrt 7. travnja 1834., Palača Queluz kraj Lisabona

Pedro I. Brazilski ili Pedro IV., kralj Portugala i Algarve (rođen u palači Queluz kraj Lisabona, 12. listopada 1798. – palača Queluz, 7. travnja 1834.) bio je prvi car Brazila.[1]

Pripadao je dinastiji Braganza. Vladao je Brazilom od 1822. do 1831. i Portugalom od ožujka do svibnja 1826. godine. Otac je drugog brazilskog cara Pedra II.

Napoleonove trupe okupirale su Portugal 1807. To je bila kazna za Portugal, jer se nije želio pridružiti francuskoj kontinentalnoj blokadi Britanije. Devetogodišnji Pedro je s ostatkom kraljevske obitelji pobjegao u Rio de Janeiro u Brazilu. U Portugal se vratio tek 1832., poslije dvadesetčetvorogodišnjeg odsustva.

Na Bečkom kongresu 1815. odlučeno je, da Brazil postane posebna kraljevina u personalnoj uniji s Portugalom. Tako se okončao status Brazila kao portugalske kolonije. Pedrova baka, kraljica Maria I., tako je svojim portugalskim titulama dodala titulu kraljice Brazila. Umrla je 1816., njezin sin João VI. naslijedio je brazilski i portugalski tron, a Pedro je postao prijestolonasljednik. Vladao je Brazilom od 1822. do 1831. Suočavao se s velikim financijskim i političkim krizama, s kojima se na kraju nije znao nositi. Odstupio je s prijestolja i naslijedio ga je njegov sin Pedro II.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Petar I. (Dom Pedro I.). proleksis.lzmk.hr. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Proleksis enciklopedija,. Pristupljeno 19. srpnja 2019.CS1 održavanje: dodatna interpunkcija (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pedro I. Brazilski