Pinterest

Izvor: Wikipedija

Pinterest je društvena mreža koja funkcionira kao online oglasna ploča, nešto poput virtualne ploče s pribadačama na koju korisnici dodaju interesantan sadržaj koji su pronašli na internetu. Osnovali su je Ben Silbermann, Paul Sciarra i Evan Sharp, a investicija je došla od male grupe poduzetnika i investitora.

Što uopće označava pojam društvena mreža[uredi | uredi kôd]

Društvena mreža pojam je koji se pojavio krajem 90-ih godina 20.stoljeća a koristi se kako bi se opisale brojne stranice na internetu koje služe za socijalizaciju i komunikaciju korisnika.

Prva poznata stranica za društveno umrežavanje bila je SixDegrees.com. Prije njene pojave koncept pretraživanja interneta i weba bio je orijentiran samo na pretraživanje sadržaja i informacija na raznim stranicama, a komunikacija se mogla odvijati isključivo putem foruma, pod pretpostavkom da su određene web stranice posjedovale forum.

Sam pojam društvenih mreža, nevezan za danas popularne web stranice društvenih mreža, u svojoj suštini predstavlja teoretski konstrukt koji je koristan za primjenu u društvenim znanostima, kako bi se proučavali odnosi između individualaca, grupa, organizacija ili kompletnih društava. Ovaj termin se koristi kako bi se opisala društvena stuktura koja je određena društvenim interakcijama. Veze se u toj strukturi nazivaju rubovima (eng. Edges), a glavne društvene jedinice nazivaju se čvorovima (eng. Nodes).

U ovom slučaju čvorovi koji povezuju bilo koju društvenu jedinicu predstavljaju konvergenciju različitih kontakata te društvene jedinice, a više vrsta ovakvih odnosa mogu formirati mrežu između takvih čvorova, te time dobivamo društvene mreže. Da bi se moglo razumjeti društvene interakcije, važno je istražiti taj društveni fenomen kroz postavke odnosa koji vladaju između i unutar samih jedinica, umjesto da se istražuju postavke tih jedinica. No, jedna od glavnih kritika same teorije društvenih mreža, upravo je ta da se djelovanje pojedinca često ignorira, iako u praksi, to nije čest slučaj. Preciznije govoreći, zbog različitih tipova odnosa, jednostavnih ili složenih, odnosi se formiraju u mrežnu konfiguraciju. Stručnjaci u ovom području više od stoljeća koriste izraz društvena mreža kako bi opisali kompleksnosne skupine odnosa između članova društvenih jedinica u tim područjima.


Povijest nastanka društvene mreže Pinterest[uredi | uredi kôd]

Razvoj Pinteresta započeo je u Prosincu 2009., a stranica je lansirana u obliku zatvorena beta.U ožujku 2010. stranica je krenula i nastavila s radom po principu ulaza samo s pozivom. Silbermann je izjavio kako je prvih 5000 korisnika osobno pozvao da krenu s korištenjem, slanjem mailova, a s nekima se i osobno sastao. 9 mjeseci poslije stranica je brojila 10000 korisnika, a sve do ljeta 2011. Silbermann i nekoliko operatera održavali su stranicu iz malog stana. U prosincu 2012. TechCrunch je objavio da je Pinterest najbolja novopokrenuta investicija u 2011.godini. U siječnju 2012. comScore je prenio kako stranica ima 11.7. milijuna korisnika, što je najbrži rast u povijesti preko 10 milijuna. 17.5.2012. Japanska elektronička kompanija Rakuten objavila je da se sprema uložiti investiciju od 100 milijuna dolara u Pinterest, uz bok investitorima kao što su Andreessen Horowitz, Bessemer Venture Partners, and FirstMark Capital, temeljenim na procjeni od 1.5 milijardi američkih dolara.

Razvoj[uredi | uredi kôd]

Pinterest je nova zvijezda društvenih mreža koja od kraja prošle godine bilježi četrdeseterostruki rast prometa. Prema statistici comScorea Pinterest mjesečno bilježi 12 milijuna jedinstvenih posjetitelja samo iz Sjedinjenih Država. Do granice od 10 milijuna registriranih članova Pinterest je stigao brže od Facebooka i Twittera. Strelovit rast impresionira i zbog činjenice što se novi korisnici mogu prijaviti samo posredstvom pozivnica. Deset milijuna korisnika Facebook je dostigao nakon 28, Twitter 26, a Pinterest svega devet mjeseci.

Upotreba[uredi | uredi kôd]

Pinterest pokriva različite vrste sadržaja, ali dominiraju sljedeće teme : uređenje doma, moda, hrana i ručna izrada predmeta. Tome je možda razlog i to što su 58% korisnika žene u dobi između 25 i 44 godine. Korisnici Pinteresta mogu objavljivati fotografije i sortirati ih, a iste su nazvane “pribadače” (eng. pins), a pojavljuju se grupirane u kolekcije zvane “ploče” (eng. pinboards). Te su ploče podijeljene po općenitim kategorijama tako da postavljene fotografije mogu biti lakše organizirane. Postoji nekoliko načina kako se može registrirati novi Pinterest korisnički račun. Potencijalni korisnici mogu ili primiti pozivnicu od prijatelja koji je već registriran, ili mogu zatražiti pozivnicu direktno s Pinterest stranice. Korisnički račun se može kreirati i tako da se Pinterest poveže s profilom na Facebooku ili Twitteru. Kada korisnici postave neku tuđu fotografiju na svoju „ploču“, postoji opcija da se o tome pokaže obavijest na Facebooku ili Twitteru.


Obilježja korisnika[uredi | uredi kôd]

Globalno, ova je stanica najpopularnija među ženama. U 2012. stanje je bilo takvo da su 83 posto korisnika bile žene. U Velikoj Britaniji, u ožujku 2012.,56 posto korisnika su ipak bili muškarci i njihova je dob također bila različita, u pravilu su bili 10 godina mlađi nego u SAD-u, gdje je tipičan prosjek godina bio 35-44.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Društvena mreža Pinterest


Techcrunch portal

Mashable portal

Literatura[uredi | uredi kôd]

Danah M, Boyd, Social Networking Sites: definition, history and scolarship, 2007, dostupno :http://jcmc.indiana.edu/vol13/issue1/boyd.ellison.htmlArhivirana inačica izvorne stranice od 17. ožujka 2011. (Wayback Machine)


Scott, John P. Social Network Analysis: A Handbook (2nd edition). Thousand Oaks, CA: Sage Publications. 2000,str.35


Social Network, Mashable, dostupno 19.02.2012. na http://mashable.com/follow/topics/social-network/.