Platforma (roman)

Izvor: Wikipedija

Platforma je roman čiji je autor francuski pisac Michel Houellebecq. Objavljen je 2001. godine, a ima oko 300 stranica. Podijeljen je na tri dijela.

Tajlandski tropik[uredi | uredi kôd]

U prvom dijelu romana upoznajemo protagonista, 40-godišnjeg Michela, koji radi u Ministarstvu kulture. Živi u Parizu, ali kada saznaje da mu je otac umro, odlazi u mjesto negdje u provinciji. Tamo prisustvuje pogrebu, rekavši da se izvrsno uklopio jer izgleda sumorno. Saznaje da mu je zapravo otac ubijen, ali detektivu koji vodi istragu ne može puno pomoći, jer nije bio u najboljim odnosima s ocem. Konačno, ubojica priznaje zločin. To je brat kućne pomoćnice njegovog oca, 25-godišnje Aishe s kojom je njegov otac imao ljubavnu vezu. Međutim, on i Aisha nemaju nekakav poseban odnos, jer se ona seli u Pariz. Da bi zaboravio na privatne probleme, odlazi u agenciju Nouvelles Frontieres i rezervira putovanje na Tajland. Tamo se upušta u seksuane odnose s domaćim djevojkama, a djevojke iz svoje grupe, Francuskine, ne dira, iako su mu privlačne. Sudjeluje u raspravama o seksualnom turizmu. Jedini s kojim ima kakav-takav kontakt je Lionel. Nakon kraja putovanja, vraća se kući u Francusku.

Prednost pred konkurencijom[uredi | uredi kôd]

U drugom dijelu romana, nakon povratka kući, Michel započinje vezu s Valerié, djevojkom iz grupe koja radi u turističkoj agenciji. Veza s njom je jedino razdoblje kada je Michel bio sretan.Zajedno putuju na Kubu, a prati ih i Jean-Yves, Valerin šef.Tamo se upuštaju u seksualni odnos sa sobaricom iz hotela u kojem su odsjeli. Posjećuju i sado-mazo bar u Francuskoj, gdje zateknu Audrey, ženu Jean-Yvesa. Jednom čak imaju i seksualni odnos sa ženom iz saune. Jean-Yves, Valerie i Michel osmišljavaju paket aranžman za Tajland i druge destinacije, a baza aranžmana je seks-turizam. Time je stvorena nova svjetska platforma, otud i naslov romana. No, tijekom posjeta jednoj destinaciji na Tajlandu, dvojica naoružanih miuslimanskih terorista upadaju u ljetovalište i počinju pucati po gostima. Valerie pogiba, a Lionel, koji se također nalazi na Tajlandu, teško je ranjen. Tijekom noći umire. Michel počinje osjećati mržnju prema islamu i svemu muslimanskom.

Pattaya Beach[uredi | uredi kôd]

U trećem dijelu romana, koji je najkraći, Michel ostaje na Tajlandu, napušta posao u Ministarstvu. Novcem od prodaje očeve kuće unajmljuje kućicu gdje provodi dane u besmislu. Posjećuje prostitutke, ali ne nalazi zadovoljstvo. Razmišlja o smrti govoreći da će ga brzo zaboraviti.