Please Please Me (pjesma)

Izvor: Wikipedija
»Please Please Me«
The Beatles
Singl s albuma Please Please Me
B-strana »"Ask Me Why"«
Format vinilna ploča
Objavljeno 1963.
Žanr pop rock
Trajanje 26. studenog 1962.
Izdavač Parlophone
Tekstopisac John Lennon&Paul McCartney
Skladatelj John Lennon&Paul McCartney
Producent(i) George Martin
Kronologija singlova – The Beatles
"Love Me Do" "Please Please Me" "From Me to You"

Please Please Me je druga singl ploča koju su objavili Beatlesi u Britaniji, i njihova prva ploča izdana u Americi. Please Please Me je također naslov prvog albuma Beatlesa, kojeg su snimili da iskoriste veliki uspjeh singl ploče.[1]Pjesmu je za sastav komponirao John Lennon (iako je zbog ekonomičnosti potpisana kao Lennon/McCartney),[2] iako je na konačan oblik značajno utjecao njihov tadašnji producent George Martin.[3]

Dana 22. veljače 1963. godine pjesma se popela na br. 1 na ljestvicama popularnosti po časopisu New Musical Expressu (najpoznatija top lista u to vrijeme) i Melody Makeru, ali je dosegla samo br. 2 na top listi Record Retailer. Ova lista je danas referentna za Veliku Britaniju i zove se UK Singles Chart, i danas se najčešće citira.

Na orginalnoj britanskoj verziji ploče B strana bila je pjesma "Ask Me Why". Isti singl izdan je i u Americi ali nije izazvao nikav veći odjek. Međutim kad je ponovno izdan 3. siječnja 1964. godine, ali ovaj put s pjesmom "From Me to You" na B strani, dospio je na br. 3 američke ljestvice US Hot 100.

O pjesmi[uredi | uredi kôd]

Sa svojim prvim singlom "Love Me Do" Beatlesi su ostvarili relativno skroman uspjeh, i izvan Liverpoola i Hamburga još uvijek gotovo nitko nije čuo za njih. To je bilo i zato što upravo kad su izdali "Love Me Do" i kad se on popeo na britanske ljestvice, nisu bili u mogućnosti aktivno promovirati svoju ploču, jer su imali ugovoren drugi nastup u Hamburgu. No njihov glazbeni producent, George Martin, osjetio da je treba izdati drugu ploču i odlučio je ići naprijed s drugim singlom.

"Please Please Me" je zato imala potpuno drugačiju povijest. George Martin je u kasnijim intervjuima rekao da je izvorna verzija ove pjesme bila je "prilično dosadna", prespora i kao takva bi imala malo izgleda da bude veliki hit. Čak je izjavio: "da se dvoumio da za drugu ploču izda njihovu ranije snimljenu skladbu "How Do You Do It?", skladatelja Mitcha Murraya". Na to su mu Beatlesi rekli kako njih jedino zanima snimanje i izdavanje vlastitog materijala. George Martin je na kraju pokazao sluh za njihove želje i odslušao drugu verziju "Please Please Me". Lennonova prva inačica pjesme "Please Please Me", bila je nešto poput bluesa, sporog tempa. Lennon je kasnije rekao:

»Sjećam se dana kad sam to napisao, slušao sam Roya Orbisona kako pjeva svoju "Only Lonely", ili tako nešto, a ja sam oduvijek htio nešto smućkati na riječi pjesme Binga Crosbya "Molim te prisloni uho na moje molbe", igru riječi s dvostrukom uporabom riječi molim. Tako je moja "Please Please Me" ispala kombinacija Roya Orbisona i Binga Crosbya[3]

Izvorna pjesma bila je glasovno oskudna, bez neke harmonijske igre ili odgovora, a nije imala niti uvodni dio s usnom harmonikom.

Kad ju je prvi put čuo George Martin rekao je: "to treba dobro začiniti" i odmah zatim upitao Beatlese neka razmotre veće promjene na kompoziciji, uključujući i ubrzanje tempa. Kad su se vratili u studio, 26. studenoga 1962. godine, aranžman pjesme bio je radikalno izmijenjen, a nakon nakon što su 18 puta snimili, George Martin rekao je da će to biti njihov prvi veliki hit.[4]

Izvođači[uredi | uredi kôd]

  1. John Lennon - pjevač, usna harmonika, ritam gitara
  2. Paul McCartney - pjevač, bas-gitara
  3. George Harrison - pjevač, solo gitara
  4. Ringo Starr - pjevač, bubnjevi

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Norman, Philip. 1993. Shout!. Penguin Books. London. str. 169. ISBN 0-14-017410-9
  2. MacDonald, Ian. 1998. Revolution in the Head. Pimlico. London. str. 55. ISBN 0-7126-6697-4 Navedeno je više parametara |author= i |last= (pomoć)
  3. a b The Beatles. 2000. The Beatles Anthology. Cassell& Co. London. str. 90. ISBN 0-304-35605-0
  4. Lewisohn, Mark. 1988. The Complete Beatles Recording Sessions. str. 23