Prijeđi na sadržaj

Plus-minus

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Plus/Minus)

Plus-minus način je vrednovanja igračeva učinka u hokejaškim utakmicama koji broji razliku između postignutih i primljenih golova dok je igrač u terenu, ovisno o broju igrača na ledu. Ova statistika djelomični je pokazatelj igračeve obrambene učinkovitosti.

Uobičajena su dva grafička zapisa: +/- i ±. Potonji koristi se ponešto rjeđe, bez obzira na to što bi takav zapis bio pravilniji. Naime, plus-minus učinak nije nikakav razlomak ni omjer, što bi se možda dalo zaključiti iz kose crte u prvom zapisu.

Igračev +/- povećava se za 1 svaki put kada njegova momčad poluči pogodak dok je u terenu, a protivnička ima jednak ili veći broj igrača na ledu.

Igračev +/- smanjuje se za 1 svaki put kada njegova momčad primi pogodak dok je u terenu, a protivnička ima jednak ili manji broj igrača na ledu.

Uspješno izveden kazneni udarac za vrijeme utakmice (dakle, ne računajući raspucavanje nakon isteka 65. minute) donosi +1 isključivo izvođaču. Svi ostali igrači vode se kao da nisu na ledu pa nitko iz protivničke momčadi ne dobiva jedan negativan bod.

Vratarski +/- ne vodi se, a igrači mogu pratiti neslužbene +/- učinke s igračem više, manje i jednakim brojem igrača.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Momčad Montréala prva je započela s mjerenjem +/- učinka nekad tijekom pedesetih. Preostale momčadi Izvorne šestorke usvajaju dotad neviđen sustav, a NHL službeno uvodi novu kategoriju za sezonu 1967./68.

Rekordi NHL-a[uredi | uredi kôd]

Najveći + u sezoni
Najveći + u karijeri
Najveći - u sezoni
Najveći - u karijeri

Vidi[uredi | uredi kôd]