Plymouth (automobil)

Izvor: Wikipedija
Plymouth
Osnovana 7. srpnja 1928.
Sjedište Auburn Hills, Michigan, SAD
Djelatnost(i) automobilska
Proizvodi automobili

Plymouth je bila američka marka automobila, koju je od 1928. do 2001. godine na tom tržištu prodavao Chrysler.

Plymouth se od početka usredotočio na proizvodnju jeftinijih automobila i većinu svog vijeka bio je treća najprodavanija marka u SAD-u, nakon Chevroleta i Forda, ali je imao i loše trenutke u ranim šezdesetima zbog linije loše dizajniranih automobila kao što je Plymouth Barracuda, koji nisu previše zanimali većinu ljudi, i ubacivanja jeftinijih izvedbi luksuznijih Dodgeovih modela u svoju ponudu.

U ranim sedamdesetima marka ponovno postiže uspjeh s popularnim kompaktnim modelima Valiant i Duster, ali od Chryslerovih financijskih nevolja krajem tog desetljeća nikad se nije u potpunosti oporavila.

Chrysler je planirao u ponudu ubaciti luksuznije i prepoznatljive modele prije nego što je korporaciju kupio Daimler-Benz. Prvi takav model bio je moderni hot rod Prowler, a drugi je trebao biti PT Cruiser. Oba modela bila su dizajnirana u retro stilu i najavljivala su nove dizajnerske smjernice tvrtke.

No, nakon Daimler-Benzove kupnje Chryslera i nastanka koncerna DaimlerChrysler, Plymouth osim Prowlera nije imao nijedan originalni model, jer su svi ostali zapravo bili Dodgeovi s drugom značkom i imenima, što je na kraju rezultiralo odlukom koncerna da 2001. ugasi marku. PT Cruiser se tada počeo proizvoditi pod Chryslerovom značkom, koju su dobili i Prowler, čija je proizvodnja prestala 2002., te Voyager, koji je odmah predstavljen u novoj generaciji.