Polarna čigra

Izvor: Wikipedija
Polarna čigra
Arctic terns.jpg
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Charadriiformes
Porodica: Sternidae
Rod: Sterna
Vrsta: S. paradisaea
Dvojno ime
Sterna paradisaea
Pontoppidan, 1763.[1]
Raspon
Područje gniježđenja (crveno) područje zimovanja (plavo) migracijske rute (zeleno)
Područje gniježđenja (crveno)
područje zimovanja (plavo)
migracijske rute (zeleno)
Sterna paradisaea

Polarna čigra (arktička čigra, lat. Sterna paradisaea, stariji naziv: Sterna macrura[1]), za razliku od ostalih vrsta čigri, više voli obitavati uz jezera i rijeke pa nije rijetka ni u unutrašnjoj Europi. Na Elbi, primjerice, živi u velikom broju. U Europi se pojavljuje potkraj travnja ili početkom svibnja, a već u srpnju ili početkom kolovoza ponovno kreće na put.

Hrani se malim ribicama, žabama i punoglavcima, a jede i crve, grčice i odrasle kukce. Vodene životinje hvata tako da se strmoglavljuje u vodu. Gnjezdilište polarne čigre su niski otoci i sprudovi čije je dno šljunkovito, a ne pjeskovito. Čigra ovdje utisne malu udubinu u tlo ili koristi već gotovu udubinu da u nju smjesti gnijezdo. Na vodama u unutrašnjosti polarna čigra rijetko stvara velika naselja, a na morskoj obali se često stotine ptica udružuju za zajedničko gniježđenje. Polarna čigra dugačka je 38 cm i poznata po tome što u seobi prelazi daleko veće udaljenosti od bilo koje druge selice. Ova ptica se dva puta godišnje seli iz subarktičkih voda u subantarktičke i nazad te je zbog toga zovu i "ptica s dva ljeta". Smatra se da zbog svojih selidbi dobiva više sunčeve svjetlosti od bilo kojeg živog bića na Zemlji.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Birdlife International. Arctic Tern - BirdLife Species Factsheet (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 23. studenoga 2008. Pristupljeno 17. kolovoza 2006.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Polarna čigra.


Ruddy-turnstone-icon.png Nedovršeni članak Polarna čigra koji govori o pticama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.