Pomoć:Savjet tjedna/41

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Larpurlartizam #2

"Slika govori više od tisuću riječi" vrijedi i za Wikipediju. Članci na Wikipediji mogu se ilustrirati prikladnim slikama (ili fotografijama) umetanjem uz dio teksta na koji se odnose. Broj slika u članku nije propisan, najčešće ovisi o veličini članka, ali i od drugih čimbenika, od kojih je najznačajniji tema članka: članak o likovnom umjetniku svakako će imati više slika od članka o Pravopisu. Pri određivanju broja slika u članku vodite računa o smjernici "Gomilanje slika".

Jedan od načina izbjegavanja gomilanja slika je izdvajanje u poseban odjeljak, galeriju slika. Galerija se tehnički može realizirati na više načina, a najčešći su stavljanje u wikitablicu ili u tag <gallery>.

Međutim, Wikipedija nije skladište slika:

  • Galeriju slika treba postavljati u članke samo izuzetno, gdje je to zaista neophodno. Umjesto galerije preporučljivo je postaviti poveznicu na odgovarajuću kategoriju na zajedničkom poslužitelju.
  • Galerija ne može biti jedini sadržaj članka, s eventualno 2-3 rečenice.
  • Slike u galeriji treba opisati, ne samo naredati.
  • Kao što ni broj slika u članku nije propisan, ni za galeriju nema formalnog ograničenja u broju slika. Za većinu galerija ne bi trebalo biti više od 8 do 10 slika podrazumijevane veličine (dva reda na većini zaslona).

Zapamtite: Wikipedija je enciklopedija, nije slikovnica - članci trebaju biti informativni, a ne šareni.