Pomoć:Savjet tjedna/44

Izvor: Wikipedija
Izrada predloška

Na stranici Wikipedija:Predlošci nalaze se opće informacije o predlošcima, njihovom stvaranju i uporabi. Ovaj savjet je dopuna uputa za stvaranje novog predloška, na primjeru infookvira.

Infookvir je predložak koji tablično prikazuje parove podataka pojam : vrijednost. Pojam i vrijednost su parametri predloška. Posebnu pažnju treba obratiti na definiranje parametara, jer je njihova kasnija izmjena ili dodavanje novih teže ako se predložak rabi u puno članaka. Također, vodite računa da je infookvir sažetak informacija iz članka te ga ne treba zatrpavati podatcima. Odnosno, pažljivo odaberite značajne podatke a izostavite nevažne. Na primjer, za športaša se mogu predvidjeti podatci visina i težina, iako težina kao promjenljiv podatak nije značajan, ali nikako ne navoditi broj_cipela jer je beznačajan.

Za izradu kvalitetnog predloška trebat ćete dvije stranice, jednu koja će sadržavati kôd predloška (npr. stranica1) i drugu koja će imati taj predložak popunjen testnim podatcima (npr. stranica2) da biste vidjeli predložak na djelu. Stranica2 će uvijek biti neka vaša podstranica, na primjer ona koju uobičajeno rabite za vježbanje, suradnik:vaše_ime/test, ali možete svoriti i novu (nemojte testirati u postojećim člancima!). Parametre vrijednost odaberite tako da predstavljaju stvarne, odnosno očekivane vrijednosti koji će se unositi, ali dodajte i "nemoguće" vrijednosti (kao što su na primjer nula kod dijeljenja ili posebni znaci koje bi softver protumačio kao dio kôda).

Stranica1 koja će sadržavati kôd predloška također može biti vaša podstranica, npr. suradnik:vaše_ime/test1. Nedostatak takvog rješenja je da se djelovanje izmjena na toj stranici neće vidjeti sve dok stranicu ne snimite i osvježite stranicu2.

Stoga je bolje raditi u imenskom prostoru predloška, stvaranjem stranice u obliku Predložak:Stranica1. Kad uređujete u imenskom prostoru predloška, ispod polja za uređivanje i uobičajenih tipaka "snimi" i "prikaži..." na dnu stranice nalazi se dodatno polje u koje se može unijeti naslov stranice s popunjenim predloškom. Klikom na tipku "prikaži" desno od polja možete odmah vidjeti djelovanje predloška. Dok testirate predložak, nemojte ga snimati!, a nemate ni potrebe, jer se njegov učinak vidi i bez snimanja. Ako niste radili samo za vježbu, snimite ga tek kad bude potpuno provjeren i spreman za uporabu.

Nemojte predlošku a ni parametrima davati kriptične nazive. Suradnici predloške s parametrima uvijek kopiraju u svoj članak, tako da je svejedno ima li naziv 3-4 slova, 2 riječi ili kraću rečenicu koja jasno kazuje što koji parametar predstavlja ili što čitav predložak radi. Na primjer, jasan je naziv predloška {{Predložak:Hrvatski gradovi}}, ali se bez otvaranja ne može zaključiti o čemu je predložak {{Predložak:GiO SVE}}.