Pomoć:Tražilica

Izvor: Wikipedija

Pretraživanje Wikipedije

Navigacija

Sadržaj Wikipedije
Tražilica
Kazalo po početku naslova
Prečac
Što vodi ovamo – alat
Nedavne promjene
Pomoć – sadržaj
Na tražilicu

Na vrhu stranice nalazi se polje za pretraživanje sadržaja Wikipedije. Kad počnete unositi tekst za pretraživanje, bit će vam ponuđen popis članaka koji počinju unijetim nizom znakova. Ako se Vaš niz ne poklapa s nazivom postojećih članaka, pritiskom na <Enter> ili klikom na sliku povećala ili na "Traži" dobit ćete rezultate pretraživanja, iz kojih možete izabrati traženi sadržaj ili započeti novi članak ako vam nijedan od ponuđenih članaka ne odgovara.

Međutim, pretraživanje ponekad može dati stotine i tisuće rezultata. U tom slučaju trebate suziti pretragu. Jedan od načina je izabrati područje u kome će se vršiti pretraživanje, klikom na ponuđene poveznice ispod okvira za traženje. Ako kliknete na "Napredno", možete izabrati imenske prostore u kojima će se pretraživati.

I s tako suženim pretraživanjem još uvijek može biti previše rezultata. U tom slučaju, ove kratke upute mogu vam pomoći u sužavanju rezultata pretraživanja. Wikipedija na engleskom jeziku ima potpunije upute za pretraživanje.

Sintaksa

 • Izraz u navodnicima – Kad tražite točan izraz, odnosno kad se u izrazu nalazi razmak i ne želite da vam se u rezultatima prikazuju pojedinačne riječi, navedite izraz u navodnicima, "kao ovo". Na primjer,
  • Pretraga od strane bez navodnika dat će rezultate traženja za posebne riječi od i strane, što će među 144.500 članaka dati oko 12.400 pojavljivanja u člancima u kojima se javljaju obje riječi.
  • Pretraga na izraz "od strane" u istoj količini članaka dat će oko 6300 pojavljivanja u kojima su riječi jedna do druge, odnosno razmak se interpretira kao logičko AND.
 • Logičko pretraživanje – Podržani su logički operatori "-" (minus, za logičko "NOT"), "AND", "OR", kao i njihovo grupiranje zagradama, na primjer, plavo AND (crveno OR crno) i (plavo AND crveno) OR crno. Operatori se navode velikim slovima.
 • Izuzeće – Za izuzeće iz pretraživanja koristi se znak minus "-" (logičko "NOT") koji se stavlja ispred riječi ili izraza koji se želi isključiti iz pretraživanja. Na primjer, algebra -matematika -"Booleova algebra" dat će popis članaka u kojima se javlja pojam algebra, ali ne i članke koji sadrže riječ matematika i izraz Booleova algebra.
 • Zvjezdica – Zvjezdica * (en. Wildcard, Kleeneov operator) ispred ili iza riječi ili izraza mijenja bilo koji niz znakova. Na primjer, *lički će dati hidraulički, katolički itd., a npr. logi* će dati Logi, logika, logistika itd.

Osim kada se koriste regularni izrazi, pretraga je neosjetljiva na velika i mala slova, dijakritike, a zanemaruje se i većina neslovnih znakova.

Parametri.

Parametri se koriste u obliku parametar:niz. Niz može biti pojam ili izraz, naslov ili dio naslova članka, ovisno o parametru. (Svejedno je ima li razmaka iza dvotočke ili ne.) U filtriranju se mogu koristiti logički operatori; međutim, treba voditi računa o redoslijedu parametara u polju za traženje.

 • intitle: intitle:niz traži zadani niz u naslovu članaka. Ako se navode dodatni pojmovi za pretraživanje, parametar intitle:niz navodi se iza njih. Mogu se koristiti logički operatori za višestruke paramete, npr. intitle:Slavonija AND intitle: Baranja -intitle: Dalmacija ali će također raditi i intitle: Slavonija AND Baranja -Dalmacija. Na primjer,
  • intitle:Slavonija – svi članci koji u naslovu imaju riječ "Slavonija"
  • klub intitle:Slavonija – članci koji u tekstu imaju riječ "klub" i u naslovu riječ "Slavonija".
  • intitle: "Kraljevina Slavonija" – pretraživanje na izraz naveden u navodnicima dat će naslove u kojima se javlja izraz "Kraljevina Slavonija" (a neće dati npr. "Trojedna Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija")
 • insource: insource:niz radi kao intitle:niz, ali niz traži u kôdu Wikipedijinih stranica. Ovaj se parametar često upotrebljava za pretragu s pomoću regularnih izraza, kada se traže specifični izrazi ili klase izraza. Regularni izraz stavlja se između dvije nakošene crte, insource:/regularni izraz/. Na primjer,
  • insource:/[Cc]vi?jet/ naći će stranice s riječima cvijet, Cvijet, cvjetni, ocvjetala itd.
  • insource:/\[\[199[0-9]\]\]\./ naći će stranice u kojima su wikipoveznice na godine od 1990. do 1999. upisane bez točke unutar dvostrukih uglatih zagrada, npr. kao [[1995]]. umjesto kao [[1995.]]
 • incategory: incategory:ime_kategorije tražit će pojmove u člancima koji se nalaze u kategoriji koja je navedena kao ime_kategorije. Ako je ime kategorije niz riječi, treba ga staviti u navodnike ili razmak među riječima zamijeniti podvlakom (_). Ograničenje filtra je da se ne pretražuju potkategorije. Ovaj se višestruki filtar može koristiti za presjek kategorija, uz navedeno ograničenje. Na primjer,
  • draga incategory:Istra – članci koji u sebi sadrže riječ "draga" i nalaze se u kategoriji "Istra"
  • incategory:Zemljopis_Hrvatske incategory:Geomorfologija – dat će presjek kategorija, odnosno članke koji se nalaza u kategoriji "Zemljopis Hrvatske" i u kategoriji "Geomorfologija".
 • deepcat:
 • linksto:
 • Ostali parametri (namespace: i prefix:) ovdje neće biti razmatrani, jer se njihov efekt može postići Wikipedijinim alatima, klikom na "Napredno", kako je to rečeno gore u uvodu, odnosno na stranici Kazalo po početku naslova.

Traženje na stranici

Svako od navedenih pretraživanje će vam ponuditi popis stranica, ali vas neće dovesti na mjesto izraza u članku kad ga otvorite. U tom slučaju ćete koristiti pretraživanje alatom iz svog preglednika, a to je kod većine preglednika kombinacija tipki <Ctrl>+<F> ili <Command>+<F> na Macu.