Pomona Sprout

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lik iz Harryja Pottera
Picture 1.JPG
Pomona Sprout
Rod žena
Boja kose sijeda
Dom Hufflepuff
Vjernost Hogwarts
Glumac Miriam Margolyes
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Odaja tajni

Pomona Sprout imaginaran je lik iz serije romana o Harryju Potteru autorice J. K. Rowling. Ona je profesorica Travarstva i predstojnica doma Hufflepuffa u Hogwartsu. Ona je zdepasta i vesela vještica koja nosi otrcanu pelerinu prekrivenu zemljom i pohabani šešir.

Profesoricu Sprout glumila je britanska glumica Miriam Margolyes.

Njezino najveće dostignuće u romanima o Harryju Potteru bila je priprema soka od mandragore za "oživljavanje" žrtava baziliska u Harryju Potteru i Odaji tajni. Pojavila se i u Harryju Potteru i Plamenom peharu kad je napravila veliku količinu sredstva protiv akni, a kasnije je iste godine bila izabrana da tiješi Amosa Diggoryja i njegovu suprugu nakon što je njihov sin, pripadnik Hufflepuffa, Cedric Diggory poginuo.

U Harryju Potteru i Redu feniksa je podržala priču Harryja Pottera o Voldemortovom povratku u svoje tijelo. Kao i mnogi drugi profesori u Hogwartsu, nije podnosila Dolores Umbridge i trudila se ne obazirati se na njene zapovijedi i odredbe. To je potvrdila kad je Gryffindorima dodijelila dvadeset bodova zato što joj je Harry dodao kantu za zalijevanje.

Nakon bitke u Hogwartsu u Harryju Potteru i Princu miješane krvi profesorica Sprout poslala je učenike natrag na spavanje i prisustvovala je sastanku s Minervom McGonagall, Filiusom Flitwickom, Horaceom Slughornom i Rubeusom Hagridom na kojem se govorilo o budućnosti Hogwartsa. Profesorica Sprout jedna je od zagovaratelja ideje da Hogwarts ostane otvoren nakon Dumbledoreove smrti. Podržavala je i prijedlog da Dumbledore bude pokopan na zemljištu škole.