Ponovo Ujedinjeno Kraljevstvo

Izvor: Wikipedija

Ponovo Ujedinjeno Kraljevstvo Arnora i Gondora područje je Međuzemlja u izmišljenom svijetu J. R. R. Tolkiena.

Kad je na kraju Rata za Prsten Aragorn postao Kralj Gondora, pošto je bio izravni nasljednik okrunjen je i za Kralja Arnora, tekođer s nasljednim pravom, imenovan je Uzvišenim Kraljem i Arnora i Gondora tako da je ponovo ujedinio dugo razdijeljena kraljevsta. Aragorn je uzeo ime: Kralj Elessar i upotrijebio sredstva pobjedonosnog Gondora za obnovu sjevernog dijela svoga kraljevstva, Arnora.

Porazom Saurona i Mordora, Ponovo Ujedinjeno Kraljevstvo postalo je bez svake sumnje nadmoćna snaga na sjeverozapadu Međuzemlja, ako ne i šire.

Tijekom Aragornova kraljevanja, Ponovo Ujedinjeno Kraljevstvo još jednom je zauzelo područja koja su prvotno pripadala i Arnoru i Gondoru za vrijeme njihova najšireg prostiranja, s izuzetkom Rohana (čiju je darovnicu obnovio), i Shirea, šume Druadan, i šume Fangorn (koje su postale protektorati).

K tome, tijekom prvog stoljeća Četvrtog doba Aragorn je s Éomerom vodio vojske Kraljevstva u mnoge uspješe vojne u okruženju. Aragorn je obnovio sjevernu prijestolnicu Annúminas.[1]

Pogledaj[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Annúminas. The Encyclopedia of Arda. Aragorn u Ponovo Ujedinjenom Kraljevstvu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]