Portal:Film/Izabrani članak/01. 2008

Izvor: Wikipedija

Kišni čovjek ( engl. Rain Man) je drama Barryja Levinsona iz 1988. s Dustinom Hoffmanom i Tomom Cruiseom u glavnim ulogama. Film govori o sebičnom yuppieju, Charlieju Babbittu, koji otkriva da je njegov otac ostavio multimilijunsku ostavštinu njegovom autističnom bratu, Raymondu, za kojeg Charlie nije znao da postoji.

Kišni čovjek osvojio je Oscare za najboljeg glavnog glumca (Dustin Hoffman), najboljeg redatelja, najbolji film i najbolji originalni scenarij. Osim toga, bio je nominiran i za scenografiju, snimku, montažu i originalnu glazbu. Film je dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu 1989. Kišni čovjek je do danas jedini film koji je osvojio Zlatnog medvjeda i Oscara za najbolji film.

Film počinje u 1988. s Charliejem Babbittom, prodavačem automobila iz Los Angelesa koji se nalazi usred skupih pregovora u vezi četiri luksuzna sportska auta; poslu prijeti Američka agencija za zaštitu okoliša: ako Charlie ne uspije ispuniti njihove uvjete, izgubit će veliku svotu novca.