Programska podrška: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
+sinonimi
Redak 1: Redak 1:
''Programska podrška'' ili '''softver''' je neopipljivi dio [[računalo|računala]] (engleski 'soft'=meko, nježno), za razliku od tehničkih i elektronskih dijelova koji zajedno čine [[hardver]].
'''Programska podrška''' (još i '''softver''', '''programska oprema''', '''programska potpora'''<ref name="InfoRjecnik">Kiš Miroslav, ''Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski informatički rječnik'', Zagreb, Naklada Ljevak, 2000., str. 847</ref>) je neopipljivi dio [[računalo|računala]] (engleski 'soft'=meko, nježno), za razliku od tehničkih i elektronskih dijelova koji zajedno čine [[hardver]].
Softver čine svi [[računalni program|programi]] i podaci koji se nalaze na računalu, uključujući [[Operacijski sustav]]. Termin softver (eng. software) prvi je rabio [[John W. Tukey]] [[1957]].
Softver čine svi [[računalni program|programi]] i podaci koji se nalaze na računalu, uključujući [[Operacijski sustav]]. Termin softver (eng. software) prvi je rabio [[John W. Tukey]] [[1957]].


Redak 30: Redak 30:
<!-- ovdje je zaista dovoljna samo jedna vanjska poveznica! -->
<!-- ovdje je zaista dovoljna samo jedna vanjska poveznica! -->
* [http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki MedijaWiki]
* [http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki MedijaWiki]

== Reference ==

<references/>


[[Kategorija:Softver| ]]
[[Kategorija:Softver| ]]

Inačica od 6. travnja 2007. u 13:16

Programska podrška (još i softver, programska oprema, programska potpora[1]) je neopipljivi dio računala (engleski 'soft'=meko, nježno), za razliku od tehničkih i elektronskih dijelova koji zajedno čine hardver. Softver čine svi programi i podaci koji se nalaze na računalu, uključujući Operacijski sustav. Termin softver (eng. software) prvi je rabio John W. Tukey 1957.

Odnos softvera i strojevine (hardvera) računala

  • sistemski softver su programi bitni za rad strojevine računala i pomažu u njegovu radu. Sistemski softver obuhvaća operacijski sustav, pokretače uređaja (device drivers), dijagnostički softver, izbornik, itd
  • aplikacijski softver su programi koji izvršavaju po jedan ili više uskih zadataka. Tipične aplikacije su na primjer; baza podataka, računalna igra, obrazovni softver, itd.
  • programski softver su programi koje programeri koriste za vrijeme stvaranja programa: obrađivač teksta, programi prevodioci, ...

Način rada

  • interpretirani kod
  • prevedeni kompajlirani kod

Verzije softvera

Kako vrijeme odmiče, tako se pojavljuju nove inačice svakog kvalitetnog softvera (primjenjuje se ista logika kao i kod automobilske industrije). Kako tehnologija napreduje, ljudi je žele koristiti, a vole i redizajn starih stvari. Obično se programi označavaju brojevima u rastućem nizu (1.0, 2.0 itd.) Ponekad autori (proizvođači) neke programe odmah nazovu 2.0 ili 3.0, čime žele reći da su njihovi programi dobri i stabilni, jer su već davno prošli 1.0 inačicu. Također se događa da se neki brojevi preskoče.

Kad se radi o softveru otvorenog koda, često su publici dostupne razne inačice dotičnog softvera, npr. stare verzije, prije godinu, dvije ili čak i više dana, zatim zadnja stabilna (provjerena) inačica, te beta inačica (program koji još nije prošao testiranje, no možete ga koristiti na vlastitu odgovornost, i ukoliko dođe do problema javiti ih autorima softvera i na taj im način pomoći u izradi boljeg programa).

Softver i patentni sustavi

Sustavi za uređivanje sadržaja

(eng. Content Management System - CMS) su jako popularni u zadnje vrijeme, wikipedija sama jest zapravo sustav za uređivanje sadržaja, pokretana MedijaWiki CMS softverom.

(eng. Multilingual Content Management System - M-CMS) višejezični sustav za uređivanje/upravljanje sadržajima. Par značajniji predstavnika M-CMS-a su DXM Multilingual CMS, Mulingal - Hrvatski M-CMS, Chipka.com

Vanjske poveznice

Reference

  1. Kiš Miroslav, Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski informatički rječnik, Zagreb, Naklada Ljevak, 2000., str. 847