Mikša Pelegrinović: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
kat, mrva, iw
Redak 1: Redak 1:
'''Mikša Pelegrinović''', ([[Hvar]], [[1500]].) Notar u [[Korčula|Korčuli]], sudac u [[Zadar|Zadru]]. Vjerojatno [[humanizam|humanistički]] obrazovan.
== Mikša Pelegrinović ==


Osim "Jeđupke" sačuvala se samo poslanica ''Sabu Bobaljeviću Mišetiću'' napisana osmeračkim katrenima.
Mikša Pelegrinović, rođen 1500. godine u Hvaru.
Notar u Korčuli, sudac u Zadru.Vjerojatno humanistički obrazovan. Osim "Jeđupke" sačuvala se samo poslanica Sabu Bobaljeviću Mišetiću napisana osmeračkim katrenima.


Jeđupka napisana je između 1525. i 1527. godine.
Jeđupka je napisana između [[1525]]. i [[1527]]. godine. To je pokladna pjesma koja se nastavlja na tradiciju talijanske ciganareske. Pisana je simetričnim osmercima čakavskog tipa.
Varijante Jeđupke: između 1525. i 1527. napisao je Pelegrinović " Jeđupku ", to je kraća verzija koja je imala uvod i 6 maskerata. Pisana je po zakonima renesansne simetrije, odnosno uvod od 60 stihova, svaka maskerata po 40 stihova, ukupno 300 stihova.
To je pokladna pjesma koja se nastavlja na tradiciju talijanske ciganareske.

Pisana je simetričnim osmercima čakavskog tipa.
Zbirka je doživjela veliki uspjeh, uvelike čitana i prikazivana. Da bi spriječio promjene i kvarenje Pelegrinović je 1556. objavio djelo, sada izmijenjeno i prošireno. Sadrži uvod i 20 "srića". U ovom izdanju međutim nema 6. pjesme koju je vjerojatno znatno proširio, te je ona zaživjela kao zasebna pjesma odvojena od pokladnog okvira.
Varijante Jeđupke: između 1525. i 1527. napisao je Pelegrinović " Jeđupku ", to je kraća verzija koja je imala uvod i 6 maskerata. Pisana je po zakonima renesansne simetrije = uvod od 60 stihova, svaka maskerata po 40 stihova, ukupno 300 stihova.

Zbirka je doživjela veliki uspjeh, mnogo se čitala i prikazivala. Da bi spriječio promjene i kvarenje Pelegrinović je 1556. objavio djelo, sada izmijenjeno i prošireno. Sadrži uvod i 20 "srića". U ovom izdanju, međutim nema 6. pjesme koju je vjerojatno znatno proširio, te je ona zaživjela kao zasebna pjesma odvojena od pokladnog okvira.
{{mrva-biog-knjiž}}

{{renesansni književnici}}

[[Kategorija:Hrvatski književnici]]
[[Kategorija:Hrvatski pjesnici]]
[[Kategorija:Renesansni književnici]]

[[sr:Mikša Pelegrinović]]

Inačica od 13. veljače 2008. u 09:56

Mikša Pelegrinović, (Hvar, 1500.) Notar u Korčuli, sudac u Zadru. Vjerojatno humanistički obrazovan.

Osim "Jeđupke" sačuvala se samo poslanica Sabu Bobaljeviću Mišetiću napisana osmeračkim katrenima.

Jeđupka je napisana između 1525. i 1527. godine. To je pokladna pjesma koja se nastavlja na tradiciju talijanske ciganareske. Pisana je simetričnim osmercima čakavskog tipa. Varijante Jeđupke: između 1525. i 1527. napisao je Pelegrinović " Jeđupku ", to je kraća verzija koja je imala uvod i 6 maskerata. Pisana je po zakonima renesansne simetrije, odnosno uvod od 60 stihova, svaka maskerata po 40 stihova, ukupno 300 stihova.

Zbirka je doživjela veliki uspjeh, uvelike čitana i prikazivana. Da bi spriječio promjene i kvarenje Pelegrinović je 1556. objavio djelo, sada izmijenjeno i prošireno. Sadrži uvod i 20 "srića". U ovom izdanju međutim nema 6. pjesme koju je vjerojatno znatno proširio, te je ona zaživjela kao zasebna pjesma odvojena od pokladnog okvira.

Nedovršeni članak Mikša Pelegrinović koji govori o književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.