Razlika između inačica stranice »Knjaz«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 102 bajta ,  prije 12 godina
m
bez sažetka
m
m
Titulu kneza je Danilo Petrović dobio uz odobrenje ruskoga cara i to je značilo da, prvi puta nakon vladara iz crnogorske dinastije Crnojevića s početka 16. vijeka, na čelu Crne Gore više nije bio crkveni velikodostojnik - mitropolit.
 
S obzirom da su prije [[1851.]] postojali crnogorski plemenski knezovi, knez Danilo je zabranio uporabu ovoga termina za sve druge osim za titulu crnogorskoga vladara. Rusko podrijetlo dobivanja titule vladara Crne Gore je od strane [[Crnogorci|Crnogoraca]] ponosno potencirano uporabom u originalu - [[knjaz]]''Knjaz''.
 
Do [[1878.]] crnogorski je knjazknez nosio titulu ''Njegova Svjetlost Knjaz Crne Gore'' a od te je godine u uporabi titulacija ''Njegovo Knjaževsko Visočanstvo''.
 
[[1900.]] titulacija je promijenjenaa na obljetnicu 40. godina na crnogorskom prijestolju Kneza Nikole u ''Njegovo Kraljevsko Visočanstvu''.
U Ustavu Kneževine Crne Gore iz [[1905.]] vladar se tituliše kao ''Knjaz Gospodar''.
 
Knez Nikola je u povodu 50. obljetnice svoga vladanja 28. kolovoza [[1910.]] proglašen Kraljem Crne Gore. Tad je Kneževina Crna Gora proglašena za [[Kraljevina Crna Gora|Kraljevinu Crnu Goru]].
 
==Vanjske veze==
515

uređivanja

Navigacijski izbornik