Razgovor sa suradnikom:Markus cg

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli! --Cikola (razgovor) 02:35, 17. lipanj 2008. (CEST)

Prikaži...[uredi kôd]

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.

--Pancho W. Villa (razgovor) 08:53, 17. lipanj 2008. (CEST)

Prikaži 2[uredi kôd]

Molim Vas da se pazite na:

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Nuvola apps important.svg Molimo vas da upotrebljavate tipku Prikaži kako će izgledati! Vašim učestalim snimanjem promjena na istom članku nepotrebno se zatrpavaju nedavne promjene, čime otežavate rad suradnika koji pregledavaju nedavne promjene . Suradnici koji ignoriraju ovu uputu budu nakratko blokirani! Hvala na razumijevanju.--D tomAero-stub img.svg 16:41, 17. lipanj 2008. (CEST)

Kategorije[uredi kôd]

Wikipedija:Kategorije.

--Ante Perkovic (razgovor) 23:06, 17. lipanj 2008. (CEST)

Vanjske poveznice[uredi kôd]

Markus cg, zamolila bih te da pročitaš pravila postavljanja vanjskih poveznica i na koji se način navode izvori, jer u samom članku o Crnogorskoj pravoslavnoj Crkvi je previše vanjskih poveznica, dio će morati biti uklonjen. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 04:33, 22. lipanj 2008. (CEST)

Markus cg, pravilo bi bilo "samo one koje su najbolje i najopsežnije na internetu. Do 5 vanjskih poveznica sasvim je dovoljno, s tim da se literatura i drugi izvori u to ne računaju. Wikipedija je enciklopedija, a ne mjesto prikupljanja vanjskih poveznica. Wikipedijini članci trebaju biti dovoljni sami za sebe, bez dodatnih vanjskih objašnjenja. Ako neki pojmovi u članku zahtijevaju dodatna objašnjenja, to činite povezivanjem wikipoveznicama unutar Wikipedije, a ne postavljanjem vanjskih poveznica." No, može biti i koja više, no, zaista ne valja pretjerivati. Žao mi je što nije uspjelo pokretanje Wikipedije na crnogorskome jeziku, tada biste mogli stvarati enciklopediju na svojem materinskom jeziku, pa i bolji članak o Bruni Bušiću nego je na hrvatskome jeziku. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 05:24, 22. lipanj 2008. (CEST)

Markus cg, dotjerala sam izvore, pogledaj kako se dodaju unutar teksta. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 16:25, 22. lipanj 2008. (CEST)

Crnogorski jezik[uredi kôd]

Postoji, kao nadomjestak što nema crnogorske wikipedije, Crnogorska enciklopedija.--Vatrena ptica (razgovor) 18:14, 22. lipanj 2008. (CEST)

Mitropolit Mihailo[uredi kôd]

Markus cg, zamolila bih te da pogledaš nadnevak "31. rujna" u članku Mitropolit Mihailo. Koliko vidim, lijepo napreduješ u svojim prvim wikikoracima, trudiš se i s prijevodom, a pri tome ti može pomoći hrvatski internetski portal. Svakako bi bilo dobro ako biš se mogao spojiti na IRC prema uputama koje pišu na toj stranici. Istina, u ove noćne/jutarnje sate nema previše suradnika koji su na kanalu, no, vrijedi pokušati. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 04:54, 27. lipanj 2008. (CEST)

Wikipedija[uredi kôd]

OK., sigurno ti ne smeta hrvatski jezik koji se ovdje koristi i velik broj članaka, no, kako si i pravila pročitao, ovdje odlično napreduješ. Ako želiš, na svojoj suradnikoj napiši nešto o sebi i, usto, zabavi se. Face-smile.svg--Vatrena ptica (razgovor) 17:21, 28. lipanj 2008. (CEST)

Izvori[uredi kôd]

Pozdrav,

Molim te da se što prije navikneš na korištenje izvora u člancima jer smo u procesu sređivanja članaka o Crnoj Gori dodavanjem izvora. --Ante Perkovic (razgovor) 07:47, 30. lipanj 2008. (CEST)

Kraljevina CG[uredi kôd]

Slobodno popravi stranicu kako si predlozio. --Pancho W. Villa (razgovor) 13:27, 1. srpanj 2008. (CEST)

Da, slazem se da je CG u neredu. Nisu samo podaci problem, nego i cijeli stil pisanja. Ja bi najradije da se doslovno svaki sporni clanak o CG napise iz pocetka. --Pancho W. Villa (razgovor) 13:43, 1. srpanj 2008. (CEST)

Kraljevina[uredi kôd]

Evo ispravio sam zastavu, ako nije dobra reci gdje se može naći prava. A imam još par pitanja. Znači kraljevina je nastala 1878., a ne 1910. kao što ne wikice kažu i prestala je postojati 1917., a ne 1918. kada se pripojila Srbiji. I imam još jedno, imaš li kakav konkretan izvor da je Srbija 1918. izvršila oružanu okupaciju na CG ? Hvala unaprijed --Edgar Allan Poe (razgovor) 13:35, 1. srpanj 2008. (CEST)

Jesi vidio poruku ? --Edgar Allan Poe (razgovor) 14:03, 1. srpanj 2008. (CEST)

Znači kratki briefing - Kraljevina od 1910. do 1918., Knjaževina od 1852. do 1918., 1878. je priznata kao država, ali je tada bila Knjaževina, ne kraljevina, a 1918. je izvršena vojna okupacija i krfska deklaracija nema veze s tim. Jsam li točno nabrojao podatke, da znam ispravit u članku da bude točno, a usput dobivam informacije iz prve ruke. --Edgar Allan Poe (razgovor) 14:32, 1. srpanj 2008. (CEST)

Je li ovo dobra zastava ? --Edgar Allan Poe (razgovor) 14:34, 1. srpanj 2008. (CEST)

Predložak:Povijest Crne Gore po razdobljima[uredi kôd]

Bok,

Vidi Predložak:Povijest Crne Gore po razdobljima. Radi se o podkategorijama za Kategorija:Povijest Crne Gore.

Odnocno, prepisat cu ovdje:

Sto mislis o ovoj podjeli i mozes li predloziti kakva poboljsanja. Posebno mi je nejasan ovaj osmanski period - nije mi jasan status CG u cijelom tom periodu.

--Pancho W. Villa (razgovor) 14:35, 1. srpanj 2008. (CEST)

Zahvala[uredi kôd]

Sad ću ja ispravit te podatke, za sad ću ubacit onu zastavu, pa kad ti napraviš treba novu postavit na commons. Hvala lijepa --Edgar Allan Poe (razgovor) 15:05, 1. srpanj 2008. (CEST)

Je li sad sve dobro ? --Edgar Allan Poe (razgovor) 15:15, 1. srpanj 2008. (CEST)

Je, u pravu si. Triba navest izvorni naziv.
Trenutačno se svađan sa ekipon oko tega da je nepotribno činit još jedan članak; uporno ih uviravan da je od Kneževine Crne Gore i Kraljevine Crne Gore došlo samo do promine naziva od vladara (za razliku od SR Crne Gore, koja je osebujniji slučaj, ka' i sve socij. republike bivše SFRJ, pa ima pos. članak).
Samo, zaključia san da to ni vridno mojih živaca, pa neka se ekipa bakće sama.
Sam si vidia kako pojedinci sa hr.wiki nekritički priuzimadu (veliko)srpske izvore na pojedinin mistima, dok se s druge strane omalovažava podatke koje se može naći po crnogorskim stranicaman i forumiman. Uostalom, koja je razlika ako se netko pozove na niki izvor (znan. i stručni rad, knjigu, brošuru...) na wikici, ili na niken cg. forumu? Ako je laga netko ondi, ka' da to isto ne more i ovdi napravit. Ako tekst na kojeg se poziva nije internetski dostupan, ostaje mi jednako virovat na časnu pionirsku i suradniku sa wikice ili kojem sa cg. foruma.
Ostaje drugo pitanje: koje je bilo službeno pismo u Kneževini (kasnijoj Kraljevini) Crnoj Gori? Odgovor je naizgled jednostavan, virujen da je ćirilica - ali: kakva ćirilica? Pridreformska? Ne znan je li bila ista onda i sad. Ako me shvaćaš, pri nisu sva rišenja za poj. slova bila ista. Je li bilo K nj a ž e v i n a ("nj" ka' u današnjoj srp. i cg. ćirilici), ili K n ja ž e v i n a ("ja" ka' u rusken i st.slavensken)? Znači, "nj" ili "ja"?
Odnosno, je li bio naziv možda nekakvi crkvenoslavenski, "Černa Gora" ili sl.?
Usput, znaš li što je sa Montyjem? To je bia suradnik iz CG, pojavia nan se u ranin danima hr.wiki, nima ga već skoro 3 godine, a čovik je bia od pomoći za cg. teme. Kubura (razgovor) 12:39, 2. srpanj 2008. (CEST)

Možemo napisat po današnjoj ćirilici, nije problem (jer vidim da dolazimo u situaciju i K r a lj e v i n a ili K r a l je v i n a). Kubura (razgovor) 12:43, 2. srpanj 2008. (CEST)

Ako si od volje, možeš ubaciti i članke o crnogorskin tiskovinami (Cetinjski vjesnik, Nevesinje, Onogošt, Ustavnost, Slobodna riječ, Glas Crnogoraca, Pobjeda), pa makar se sastojali od pet redaka (misto izdavanja, kad je počelo izlazit, i dokad je izlazilo, a bogatstvon bi se smatralo kad bi se imalo podatke o temu tko su pokretači/osnivači, navesti imena kojeg urednika, koji poznati suradnik (poznati novinar, književnik). U nas ti se uredno tolerira članke o tome, jer kad-tad će netko naići i obogatit članak.
Po pitanju povisti, što se tiče odiljka u članku, onda navede se nike bitnije nadnevke iz cg. povisti (ili samo događaje, ako ne moreš nać kad su bili).
Evo, ja san i pokrenia članak o Kraljevini Crnoj Gori, i ovo su ti inačice nakon mojih uređivanja, pri nego su drugi počeli po temu pisat (baš si i sam već vidia) [1] (24. lis 2006.) (Možeš vidit kakvu san zastavu ostavlja), [2] (30. sičnja 2007.), [3] (opaska u komentaru: o okupaciji CG), [4], [5] (o crnog. autokefalnoj crkvi) (23. lip 2008.) i [6] (ista stvar, istog dana). Sedan dana posli san se sitia da san ja davno pri bia nešto više napisa o CG [7]. Dalje ide kako si vidia.
Koliko vidin, druga smo wikica koja je imala članak o Kneževini/Kraljevini CG (a prva slavenska!).
Što se tiče sustavnosti, ne moraš patit od tega ovo, pa ono, ovaj, pa onaj. Ritko ćeš znat sve značajne događaje odputa. Dodaješ kako doznaješ, bitno je da su točni i pokriveni.
Bilo bi zgodno iskopati podatke o sudilovanjima crnogorskih športaša, o športskim društvima u Crnoj Gori. Je li CG bila na kojim Olimpijskim igrama? Ili barem na interkalarnim OI u Ateni... 1906.?
Po pitanju prometa, nisan naša podatke o redovnim brodskim vezama (ili barem tradicionalnim, ustaljenim, bilo trgovačko-teretnin, bilo putničkin) sa Napulskim Kraljevstvom, Papinskom državom (kasnije: Italijon), Austro-Ugarskon, Turskin Carstvom i Albanijom. Kubura (razgovor) 14:30, 2. srpanj 2008. (CEST)

Još crnogorske tematike[uredi kôd]

Evo ti još malo zanimljivega materijala. [8] Statut Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba. Spominje i glasilo Crnogorski glasnik i krovnu organizaciju, Nacionalnu zajednicu Crnogoraca Hrvatske. Kubura (razgovor) 14:35, 2. srpanj 2008. (CEST)

Pozdrav.

Da ne ponavljam i tebi, pogledaj ovdje. Pozdrav. Javi radi li. Ako radi, koristi. Ako ne radi, viči. --Pancho W. Villa (razgovor) 09:20, 5. srpanj 2008. (CEST)

Sortiranje po prezimenu, pa imenu[uredi kôd]

ovako. --Pancho W. Villa (razgovor) 23:08, 8. srpanj 2008. (CEST)

Konkordat Crne Gore i Vatikana[uredi kôd]

Premjestio sam članak na Konkordat Crne Gore i Svete Stolice. Vatikan nije postojao prije 1929. godine, a konkordate inače (tj. i danas) sklapa Sveta Stolica (Vatikan i Sveta Stolica -to su dva međunarodnopravna subjekta). Pozdrav --Suradnik13 (razgovor) 09:11, 14. srpanj 2008. (CEST)

Vaterpolo[uredi kôd]

Vrlo moguće. Ove prve četiri su tako jake i izjednačene, da utakmicu more odlučit što je tko izia dva dana pri i je li ga iživcirala glazba na razglasu u hotelskoj blagavaonici.
Usput, što je ovo, nima vaterpola u Ulcinju (gleda san crnogorsku ligu na internetu)? Oli Bojana odnese igrače ća nasrid kulfa ili se svima napunidu kupaće piskom (sa one vele plaže) pa ekipa ne more više izdržat (i pobignedu svi ća pod tuševe ispirat se) i nijedna se utakmica ne odigra do kraja? :))
Ili ih napadnedu škampi iz Bojane pa ih šćipjedu?
U svakon slučaju, čestitke crnogorskoj reprezentaciji za naslov. Sasvim zasluženo. Kubura (razgovor) 17:32, 14. srpanj 2008. (CEST)

Vaterpolo[uredi kôd]

Vrlo moguće. Ove prve četiri su tako jake i izjednačene, da utakmicu more odlučit što je tko izia dva dana pri i je li ga iživcirala glazba na razglasu u hotelskoj blagavaonici.
Usput, što je ovo, nima vaterpola u Ulcinju (gleda san crnogorsku ligu na internetu)? Oli Bojana odnese igrače ća nasrid kulfa ili se svima napunidu kupaće piskom (sa one vele plaže) pa ekipa ne more više izdržat (i pobignedu svi ća pod tuševe ispirat se) i nijedna se utakmica ne odigra do kraja? :))
Ili ih napadnedu škampi iz Bojane pa ih šćipjedu?
U svakon slučaju, čestitke crnogorskoj reprezentaciji za naslov. Sasvim zasluženo. Kubura (razgovor) 17:32, 14. srpanj 2008. (CEST)

Prodaju Arapima Adu Bojanu? Svašta.
Zašto dovlače Arape iz Dubaija, kad u Ulcinju već imadu svoje (ona crnoputa zajednica) :)))
S druge strane, mora se Ulcinjanima priznati poslovnost. Prodat Arapima pisak i to za milijardu dolarih, ha, ha, ha! Ka' da ga sami Arapi nimadu dovoljno :))))
Gusarstvo ometa razvitak vaterpola? A da se povežedu s Omišanima i razminidu iskustva, ovi su isto bili poznati gusari (s druge strane, možda bolje i ne, nemojmo in budit opasne instinkte, pa da se udružidu, jedva smo primirili i jedne i druge :)), a imadu vaterpolski klub.
A možda je tajna uspiha crnogorske reprezentacije trening na ušću Bojane. Naučili su se i imunizirali na sve provokacije pod vodom (škampi i kozice znadu bit prava napast).
Što se tiče članka o Kraljevini Crnoj Gori, vidin da marljivo radiš, pa ti se ne mišan u posal, nego san zaključia da te je najboje ne ometat, pa ću, kad mi se učini da si veći dil zgotovia, doradit i privest di triba. Kubura (razgovor) 11:13, 16. srpanj 2008. (CEST)

Popisi CG[uredi kôd]

Hvala prijatelju. treba je staviti na stranicu o Crnoj Gori, Crnogorcima, etc. --Zeljko (razgovor) 19:11, 15. srpanj 2008. (CEST)

Drago mi je za tvoje simpatije prijatelju. Hvala na toplim riječima. Nemoj se puno sekirati oko ovakvih stvari. Treba kompletirati crnogorska plemena, katun po katun... ako si zainteresiran. To je ono što me najviše zanima kod vas. Tu su Crnogorci, pa malo dorati, ispravi. Držim ti fige, i pomoći ću. Pitaj što te god zanima, na usluzi sam. pozdrav iz Rijeke. --Zeljko (razgovor) 21:47, 15. srpanj 2008. (CEST)

Znam za stanovnie Bara, a imam i crnogorsku televiziju preko max-tv-a. Živ i bia priajtelju --Zeljko (razgovor) 22:55, 15. srpanj 2008. (CEST)

Hvala i laku noć, prijatelju. --Zeljko (razgovor) 00:03, 16. srpanj 2008. (CEST)

Markus cg, da našla sam i ja službene stranice Zavoda za statistiku Crne Gore, hvala ti. Mislim da se raznoraznim falsifikatima ne nazire kraj, a stoljetne neistine pokušavaju se i danas progurati, samo na svu sreću, danas je više pismenijih, obrazovanijih, a uz knjige zaista nam je dobrodošao i internet. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 01:54, 16. srpanj 2008. (CEST)

Racic[uredi kôd]

U redu, ali stavi izvor tamo, ne na stranice za razgovor suradnika. --Pancho W. Villa (razgovor) 08:32, 16. srpanj 2008. (CEST)

Sto je bezveze? Dodavanje referenci? Pa taman sam te mislio reci da bi mogao dodati i koju referencu u clanak, ovako: <ref name=""></ref>. --Pancho W. Villa (razgovor) 08:37, 16. srpanj 2008. (CEST)

Apsolutna i relativna vecina[uredi kôd]

Karta je tocna!!!

U vezi ovoga:

Wikicitati »Mapa je čisti promašaj te bi je trebalo maknut, Srbi su u najvećem broju onoga što je "zaplavljeno" samo relativa većina. I to kakva?«

Vjerojatno nije s losom namjerom, ali...

Ja sam se dosta bavio raznim etnickim sastavima i volim tocnost i preciznost, a ne povrsne ocjene. Zbog toga sam jednostavno morao provjeriti jesi li u pravu u vezi apsolutne i relativne vecine. I, ne bi vjerovao, ali nisi!

Karta je tocna do zadnje krpice boje!!! Napravio sam tablicu za sva naselja : Herceg-Novi : Nacionalni sastav po naseljenim mjestima, 2003.. Ne bi vjerovao, Srbi su apsolutna vecina skoro svuda. Nisu jedino u 5 naselja, koliko je prikazano i na karti, pa vjerujem da su podaci tocni. Jest da se radi o selima od oko 100 ljudi, gdje je Srba 51-60%, ali karta je tocna.

S obzirom na kolicinu informacija, dezinformacija i nereferenciranih podataka koji kruze u vezi clanbaka o Crnoj gori, dodatne neprovjerene izjave nisu dobrodosle.

Hvala na razumijevanju. --Pancho W. Villa (razgovor) 09:43, 16. srpanj 2008. (CEST)

Koji dio ti nije jasan? Ovaj ili ovaj? Koliko ja vidim, potkrala ti se dezinformacija, vjerojatno slucajno. --Pancho W. Villa (razgovor) 10:03, 16. srpanj 2008. (CEST)
Jel ti to mene zaje*avas? Karta je tocna, a rekao si da nije. Zelis reci da je ova karta desno faslifikat? --Pancho W. Villa (razgovor) 10:08, 16. srpanj 2008. (CEST)
Karta ne prikazuje vlasnistvo nad zemljom nego vecinu u naseljima, kao i sve druge moguce etnicke karte na wikipediji. Ne znam odakle uopce ideja da bi ta tvoja karta po vlasnistvu zemljista bila ista drugacija. Hrvati su vecinom u gradovima i tu bi mozda bilo nek razlike, ali ne vidim razloga da bi lokalni Crnogorci i Srbi (koliko kuzim, radio se o Paštrovićima, a etnicka pripadnost ovisi o politickoj orijentaciji pojedinca) trebali imati vise ili manje zemlje, ovisno o politickoj orijentaciji. Dakle, karta je, koliko god tebi bola oci, sasvim u redu, a tvoje opaske da je netocna posve proizvoljna. --Pancho W. Villa (razgovor) 10:33, 16. srpanj 2008. (CEST)
Ko sto rekoh, informacija te moze smetati, ali to nije moj problem. Etnickih karata na wikipediji ima bezbroj. Neki ih vole, neki ne. Nekoga vrijedjaju, nekog ne. Svakako, ja necu dozvoliti da se tocne informacije brisu samo zato jer nekog vrijedjaju, pa se ti vrijedjaj koliko hoces. --Pancho W. Villa (razgovor) 10:50, 16. srpanj 2008. (CEST)
Ne ucim ja tebe crnogorskoj povijesti nego pravilima wikipedije. --Pancho W. Villa (razgovor) 11:07, 16. srpanj 2008. (CEST)

Markuse, samo malko odahni od ove teme, nemoj trošit energiju. Moreš se vratit posli na to.
Pokušaj sročit u nekakvom odlomku spornost ili barem manjkavost zemljovida (znaš ono o statistici, ka' bikini je, otkriva puno, ali ne ono bitno).
Recimo, mi imamo sličan slučaj sa etno-zemljovidiman od Istre iz doba Austro-Ugarske: ondi je netko uzima za Talijance one ljude koji su i znali talijanski, neglede njihoveg podritla i nacionalneg osićaja, pa su tako brojni Hrvati i Slovenci, a za virovat je, i Crnogorci (Peroj), zapisani ka' Talijanci na tin papirušinami. Kubura (razgovor) 11:20, 16. srpanj 2008. (CEST)


Wikicitati »Reka sam već nekim ljudima, za mene je potpuno apsurdno da se članci na Hrvatskoj W. o CG gradovima svode na popise stanovnika?«

Clanci se svode na ono sto je dostupno. Clanci o hrvatskim naseljima obiluju raznim detaljima jer ih pisu ljudi koji tamo zive. Clanci o naseljima koji su nepoznati vecini suradnika se svode na podatke koji su dostupni na internetu. Sto drugo mozemo saznati o npr. naselju Cerova u opcini Kalinovik, osim popisa stanovnika. Da nema mozda tamo nekio sveuciliste? Da napisemo poglavlje "poznate osobe"? Da nije kakav nobelovac rodjen tamo? Dakle, molim te da ne omalovazavas niciji rad, pa makar se radilo o dodavanju podataka s popisa stanovnika. Ja o Crnoj Gori ne znam koliko ni koji su upuceni, ali mogu doprinijeti s meni dostupnim podacima. To je cijela ideja wikipedije.

Sto se tice Pastrovica, pogrijesio sam, pa sta. Znam da zive na moru, a nisam tocno znao gdje. Vec sam ti objasnio, svatko moze pisati o bilo cemu, cim ima izvore za to, ali nitko nema pravo traziti brisanje validnih podataka.

Mala mista srca moga[uredi kôd]

Evo ovako, sokole.
Za početak, moreš napravit o brodskin oznakaman za primorska mista.
Mi ti imamo takvi članak za hrvatska mista, Popis registracijskih oznaka za plovila u Hrvatskoj.
Isto, možeš te oznake dodati i po članciman o mistiman u CG. Tako ćedu članci dobit i druge podatke, osim nacionalneg sastava.
Možeš dodati i podatak o registracijskim oznakama za cestovna vozila.
Imamo članak o hrvatskim Popis registracijskih oznaka za cestovna vozila u Hrvatskoj, i cilu kategoriju Kategorija:Registracijske oznake za cestovna vozila.
A što se tiče nacionalnih sastava po popisima stanovništva, onakvi su kakvi su. Naposljetku, i popisi su nekakvi podatak o naselju. Spornosti i "skrivenosti" po pojedinem popisu se možedu, primjerice, dodati u članku o samem popisu. Ugodan ti dan, Kubura (razgovor) 16:20, 16. srpanj 2008. (CEST)

daj molim te koristi tipku prikaži, već si dobio dvi opomene, ne da mi se svako malo blokirat nekoga zbog tako jednostavne stvari, pozdrav --Dalibor Bosits © 00:36, 17. srpanj 2008. (CEST)

Bok Markus.. Nemoj se nikome ispričavat... Imaš moju podršku... Ti voliš Bokelje, ja Pipere i Cuce... A tko nas ne voli, ne mora ni njih... --Zeljko (razgovor) 02:35, 17. srpanj 2008. (CEST)

Nestali narod[uredi kôd]

Markus cg, nalazim dva zbunjujuća zemljovida, iz 2003. godine Montenegroetno03.png i Montenegroetno81.png iz 1981. godine, pa me zanima ima li objašnjenja za nestanak Crnogoraca? Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 03:35, 17. srpanj 2008. (CEST)

Karta s naseljima[uredi kôd]

Bok,

Napravio bi malo detaljniju kartu CG u vezi popisa stanovništva. Ova karta Boke je plava, a Srba nigdje nije više od 60%, pa bi stavio nijanse, i označio sekundarni narod, kako je to na nekim drugim kartama.

Ali, ne znam koje polje je koje naselje.

Imaš li u bookmarks-ima kakvu poveznicu na kartu Crne Gore s naseljima. Nažalost, Google maps nemaju ništa više od općinskih središta, za razliku od Hrvatske, čija su sva naselja unesena u bazu.

Pozdrav. --Pancho W. Villa (razgovor) 08:18, 17. srpanj 2008. (CEST)

Shvatia san, Markuse.
Iskarikirat ću: more milijun ljudi živit na dva jutra zemlje, i na zemljovidu ćedu bit samo jedna točkica, samo zato što su ti ljudi registrirani ka' stanovnici tega grada.
S druge strane, niko selo, kojeg činidu komšiluci (u nas ti je tako u Zagori), raštrkani okolo, može zauzimat koliko jutara i hektara zemlje više, katastarski puno više zauzimat, a sve skupa u selu more bit 50 ljudi, i od tega 40 Kineza koji su došli odnekud, i registriali se ka' stanovici tega sela.
I neka sad izvorni narod je vlasnik skoro sve zemlje u temu selu, selo će imat boju koja označava Kineze, i obojat će zemljovid, pa će ispast da je više Kineza u toj zemlji, nego izvorneg naroda (koji se zbia na dva jutra zemlje u gradu). Kubura (razgovor) 11:49, 17. srpanj 2008. (CEST)

Lipa, Dostavljam Ti Popa Dukljanina da se zna.


Bijela Hrvatska:

Poslije ovoga prema sadržaju privilegija, koje su pročitane pred narodom, napisao je privilegije, podijelio pokrajine i oblasti svoga kraljevstva, i njihove granice i krajeve na ovaj način: prema toku voda koje teku sa planina i ulijevaju se u more na južnoj strani imenova Primorje, a prema vodama koje sa planina teku ka sjevernoj strani i ulijevaju se u veliku rijeku Dunav, nazvao je Srbija. Zatim je primorje podijelio u dvije pokrajine:od mjesta Dalme đe kralj tada boravljaše, i đe je bio sabor, sve do Vinodola nazva Bijelom Hrvatskom, za koje se kaže i donja Dalmacija.

Evo i Crvene Hrvatske:

Isto tako od navedenog mjesta Dalme sve do grada Bamblone, koji se sada zove Drač nazvao je Crvena Hrvatska, za koju se jos kaže Gornja Dalmacija. I kao što je u donjoj Dalmaciji ustanovio Salonitansku crkvu kao mitropoliju, na isti način u Gornjoj Dalmaciji su Dukljansku crkvu, prema drevnom pravu, uredili mitropoliju

Sve u glavi IX. ođe [9] --Markus cg (razgovor) 17:14, 17. srpanj 2008. (CEST)


Opet spor je li što srpsko ili crnogorsko [10]. trebalo bi navesti neke izvore za to. --Flopy (razgovor) 17:04, 9. rujna 2009. (CEST)Odgovor[odgovori]

Kategorija[uredi kôd]

Bok,

Vidim da si dosta pisao o crnogorskim zapovjednicima, pa bih te bio za savjet.

Planiram da otvorim kategoriju za generale i načelnike general-štaba (tj. general-strožera, il‘ kako se već kaže na hrvatskom) Kraljevine Crne Gore u periodu od 1910. do 1919. (1922.) i za Nezavisnu državu Crnu Goru. Dvoumim se oko naziva kategorije.

Da li kategoriju imenovati kao Generali Vojske Kraljevine Crne Gore ili Generali Kraljevine Crne Gore?

Pozdrav, --FriedrickMILBarbarossa (razgovor) 23:45, 6. studenog 2009. (CET)