Razlika između inačica stranice »Wikipedija:Zdrav razum«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
:-)
(:-))
(:-))
== Zdrav razum ==
 
Wikipedija ima dosta pravila i smjernica (10 pravila i 910 smjernica). Umjesto praćenja svakog pravila, prihvatljivo je služiti se zdravim razumom tijekom uređivanja na Wikipediji. Veliko opterećenje pravilima može uzrokovati gubitak perspektive, time postoje trenuci kada je bolje [[Wikipedija:Zanemari sva pravila|zanemariti sva pravila]].
 
Iako doprinos možda krši pravilo ili postupak, on može i dalje biti dobar doprinos. Slično tome, samo zato što neki neproduktivni doprinos nije zabranjen nekim od pisanih pravila, ne znači da je ujedno i dobra zamisao kao doprinos. Time se može reći, da je '''duh''' pravila (tj. ideja rada i pravila) važniji od pisanog slova.
Kad obrazlažete svoj stav, temeljite svoje obrazloženje na postojećim pravilima i smjernicama, ne samo na vlastitom zdravom razumu. Pozivanje drugih suradnika na zdrav razum može biti uvredljivo (jer pretpostavlja lošu namjeru). Ukoliko mislite da će doslovno i dosljedno poštivanje pravila naškoditi Wikipediji na bilo koji način, citirajte smjernicu ''zanemarite sva pravila'' i objasnite kako i zašto će takav čin poboljšati Wikipediju.
 
[[Kategorija:Wikipedijini eseji|{{PAGENAME}}]]
 
<!-- interwiki -->

Navigacijski izbornik