Diana Ross: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Bracodbk (razgovor | doprinosi)
m Uklonjena promjena suradnika 92.241.139.78, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Xqbot
Redak 27: Redak 27:
Godine [[1969]]. Ross otpočinje solo karijeru.
Godine [[1969]]. Ross otpočinje solo karijeru.
Nominacija za [[Oscar]]a donijela joj je glavna uloga u filmu "Lady Sings the Blues". Filmovi "Mahogany" i "Čarobnjak iz Oza" imali su manje uspjeha.
Nominacija za [[Oscar]]a donijela joj je glavna uloga u filmu "Lady Sings the Blues". Filmovi "Mahogany" i "Čarobnjak iz Oza" imali su manje uspjeha.
== Rani period
Diana Ross je rodjena u siromasnoj porodici u Dentroitu,Michigan.Tokom srednje skole ona i pjevacice Florence Ballard i Mary Wilson osnivaju vokalnu grupu Primettes.1961, grupa potpisuje ugovor sa Motown Record Company i mijenja ime u Supremes.Izmedju 1964 i 1967 su dominirale sa singlovima ==“Stop in the Name of Love” (1965), “You Keep Me Hanging On” (1966), i “Reflections” (1967). 60-tih godina bile su u centru medijske paznje i uspjele da probiju dotadasnju barijeru izmedju Americke nacije i tamnoputih vokalnih umjetnika.1970 grupa je se raspala, A Diana zapocinje solo karijeru sa singlovima “Ain't No Mountain High Enough” (1970)i disco hitovima “Love Hangover” (1976) i “Upside Down” (1980). Tada se pocinje aktivno baviti glumom.Nastupa u filmu Lady Sings the Blues (1972), biografskoj prici o jazz pjevacu Billie Hollidayu.Cak je i uradila Broadwaysku verziju sa pop pjevacem Michael Jacksonom.1980 izdaje albim Diana sa singlovima “Friend to Friend” i “Missing You”.1990-tih nastavlja sa radom i izdaje album Take Me Higher (1995). 1988 njena bivsa soul i pop-rock grupa je dobila svoju zvijezdu u Rock and Roll Hall of Fame.










{{Mrva-biog-glaz}}
{{Mrva-biog-glaz}}

Inačica od 9. studenoga 2009. u 00:32

Diana Ross
Ime u rodnom listuDiane Ernestine Ross
Rođen/a26. ožujka 1944.
Žanr/oviR&B, soul, pop, disco, jazz
Zanimanjepjevačica, producentica, glumica
Djelatno razdoblje1959.-
Producentska kućaLupine, Motown, RCA
AngažmanThe Supremes, Florence Ballard, Mary Wilson, Marvin Gaye, The Jackson 5, Michael Jackson, Lionel Richie, Chic, Julio Iglesias, The Temptations, Ashford and Simpson
Internetska stranicawww.dianaross.com

Diana Ross (Diane Ernestine Earle Ross) (Detroit, Michigan, 26. ožujka 1944.), američka soul, R&B i pop pjevačica, te glumica

Ross je deset godina bila prvi vokal skupine The Supremes, koja zbog iznimne Rossine popularnosti mijenja ime u Diana Ross and the Supremes. Godine 1969. Ross otpočinje solo karijeru. Nominacija za Oscara donijela joj je glavna uloga u filmu "Lady Sings the Blues". Filmovi "Mahogany" i "Čarobnjak iz Oza" imali su manje uspjeha.

Nedovršeni članak Diana Ross koji govori o glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.