portal: Glazba

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Glazbeni portal naslovna.svg

Jedan od mogućih odgovora na pitanje Što je glazba? mogao bi glasiti: Glazba je umjetnost koju oživotvorujemo prirodnim ili umjetnim, odnosno elektronskim tonovima ili zvukovima, ali isto tako i tišinom ili šumovima organiziranima u vremenu. Mnogi su glazbeni teoretičari, ali i filozofi, tijekom povijesti na različite načine tumačili pojedine glazbene zakonitosti, stilove i pojave. Glazba je od pamtivijeka imala vrlo važnu ulogu u životu ljudi, pa je stoga oduvijek bila dio religijskih i liturgijskih obreda i slavlja, svih značajnih društvenih događaja poput krunidba svjetovnih vladara ili ustoličenja crkvenih poglavara, vjenčanja – posebice onih raskošnih, kraljevskih, ali i onih pučkih, manje raskošnih svečanosti i zabava. Uz glazbu su se ljudi veselili, te – opčinjeni njenim harmonijama i strastvenim ritmovima – često i plesali. Ona im je i u tužnim prigodama pružala žuđenu i potrebnu utjehu.

Najraniji sačuvani stvarni dokazi o početcima i razvoju hrvatske glazbe zapisi su u kronikama, darovnicama i rukopisnim knjigama iz 11. stoljeća. Ti pisani spomenici – sekvencijari, evanđelistari, sakramenti, misali, lekcionari i antifonariji – svjedoče o glazbi kao sastavnici crkvenih obreda. Zagrebački biskup Augustin Kažotić (1260. – 1323.) prva je osoba koju povijest hrvatske glazbe bilježi kao zaslužnoga organizatora i promicatelja crkvenoga pjevanja.

Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrani članak
Dvije zvučničke kutije

Zvučnik je elektromehanički pretvarač koji pobuđen električnim signalom proizvodi zvuk frekvencijskog opsega od 20 do 20.000 Hz, odnosno zvuk namijenjen ljudskom uhu. Pojam zvučnik se također često koristi i za zvučničku kutiju u kojoj se nalazi jedna ili više zvučničkih jedinica (zvučnika u užem smislu). Prvi je zvučnik bila telefonska slušalica koju je 1876. patentirao Alexander Graham Bell. 1878. uslijedila je poboljšana verzija Ernsta Siemensa u Njemačkoj i Engleskoj. Vjeruje se da je sličnu napravu 1881. stvorio i Nikola Tesla. Modernu konstrukciju zvučnika s pomičnom zavojnicom ostvario je 1898. Britanac Oliver Lodge. Tridesetak godina poslije njegov je sunarodnjak Paul Voigt sklopio prvi zvučnik koji je mogao učinkovito reproducirati cijeli raspon frekvencija, a također je razvio i prvi sustav za kućnu uporabu.

Pročitaj cijeli članak | Ostali odabrani članci

Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrani životopis
Frank Zappa - Capt. Beefheart - crop.jpg

Frank Zappa (1940. – 1993.) bio je američki glazbenik, skladatelj, glazbeni producent i filmski redatelj. Glazbenu je karijeru započeo 1956. u tinejdžerskom sastavu The Blackouts. U 40-ak godina uspješnoga bavljenja glazbom, Zappa se dokazao kao nadareni skladatelj, te vrstan gitarist i vođa sastava. Bio je izuzetno duhovit glazbenik i čovjek, a njegov je glazbeni humor uvijek bio prisutan u njegovim skladbama i scenskim nastupima. Početkom 1960-ih osnovao je rock-sastav The Mothers of Invention s kojim je postigao svjetsku slavu i snimio nekoliko zapaženih albuma. Znatiželjno je iskušavao i kombinirao mnoge glazbene žanrove, primjerice rock, jazz, klasiku, blues, progresivni rock i druge, a s njim su surađivali i nastupali mnogi vrsni glazbenici. Prvi samostalni album Lumpy Gravy objavio je 1967., a dvije godine poslije i svoj najutjecajniji album Hot Rats. Tijekom dugogodišnje glazbene karijere snimio je čak 57 autorskih albuma, te sudjelovao u mnogim drugim projektima. U 53. godini života obolio je od karcinoma, od posljedica kojeg je u prosincu 1993. i preminuo. Za svoja je umjetnička postignuća dobio mnoge nagrade i priznanja, od kojih neka i postumno: 22. srpnja 1994. je asteroid 3834 njemu u čast nazvan Zappafrank, 1995. u Clevelandu je primljen u Rock and Roll Hall of Fame, a dvije godine poslije dodijeljen mu je i Grammy za životno djelo.

Pročitaj cijeli životopis | Ostali odabrani životopisi

Figure rythmique croche hampe haut.svg
Kategorije
Figure rythmique croche hampe haut.svg
Odabrana slika
Figure rythmique croche hampe haut.svg
Kako pomoći
Sudjelujte u dopuni započetih članaka:
Dopunite ih prema pravilima Wikipedije!

Kategorija:U izradi, Glazba


Figure rythmique croche hampe haut.svg
Zanimljivosti
Figure rythmique croche hampe haut.svg
Slika trenutačne minute

Erkencho del norte.jpg

Erkencho, tradicijsko puhačko glazbalo
iz sjeverozapadne Argentine
Figure rythmique croche hampe haut.svg
Vanjske poveznice


Figure rythmique croche hampe haut.svg
Portal.svg Ostali portali na Wikipediji na hrvatskome jeziku
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Životopis
(osvježavanje prikaza stranice)