Razlika između inačica stranice »Karlo Bulić«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 28 bajtova ,  prije 14 godina
bez sažetka
m ({{wikipoveznice}})
'''Karlo Bulić''' ([[Trst]], [[12. svibnja]] [[1903]]. – [[Beograd]], 1986.), hrvatski [[glumac]], zapamćen po ulozi Dotura Luigija u TV-seriji [[Naše malo misto]].
 
Karlo Bulić, nezaboravni doktor Luigi iz TV serije "[[Naše malo misto]]", je rođen 12. svibnja 1903. godine u Trstu, kao četvrti sin u obitelji uglednog tršćanskog trgovca vinom, rodom iz [[Poljica]] u Dalmaciji. Bezbrižno djetinjstvo prekida [[Prvi svjetski rat]], a očeva smrt (brod kojim je 1918. godine plovio u Dalmaciju, je torpediran), zauvijek ga je odvratila od želje da postane pomorac.
 
Htio je biti i pomorac, i slikar, i pilot, i doktor, ponajmanje glumac, ali..."život mi je bio jako buran, a priroda ni slučajno avanturistička. "Ja sam zapravo strašljiv čovik. Ne volim ulaziti u avanture, u nepoznanice. A ipak, život me je uvik gura i gura, baš u takve situacije...".
Otišao je u vojsku, u avijaciju. U glumačke vode upada slučajno, sredinom tridesetih, kada se pridružuje putujućoj glumackoj skupini "Talija" , s kojom "igra sve i svašta, ali bila je to prava glumačka škola, škola zanata"... Zatim je dosao drugi svjetski rat i bulic je najprije bio rezervist Kraljevske vojske, a potom u partizanima...
 
Prvi posljeratni angažman mu je u [[HNK]] u Splitu, odakle 1947. godine stiže u [[Beograd]] u tek osnovano [[Jugoslovensko dramsko pozorište]] (JDP): "Bio sam, doslovno, prestrašen. Kakvi glumci, asti boga! A kad je Bojan Stupica prolazio pored nas, mi nismo disali da ga ne bismo - dekoncentrirali..." pričao je. Prva uloga u JDP-u bila je na dan otvaranja teatra u Cankarevom "Kralju Betajnove" koji je režirao Bojan Stupica 1948. godine.
 
Glumio je svuda, ali je JDP ostalo njegovo matično kazaliste do penzije 1971. godine i uloge u Erdmanovom "Samoubojici".
 
I pored brojnih uloga u kazalistu i na filmu, ono što je definitivno obilježilo karijeru Karla Bulića bila je 1970. godina i uloga doktora Luigija u seriji "Naše malo misto" po scenariju Miljenka Smoje i u režiji Danijela Marušića. Serija je praznila ulice jugoslovenskih gradova, a Bulić i njegova partnerica [[Asja Kisić]] (Bepina) postali su mega - zvjezde.
 
Uloga ga je, kaže, uzela pod svoje: "To je moje proljeće, to su one crvene trešnje zakačene na uho detinjstva". Međutim, kako je serija odmicala, sve su ga više poistovjećivali s ulogom. Kada je Marušić neopozivo odlučio da, i pored protesta, na seriju stavi točku, Karlo Bulic konačno može odahniti: "Žao mi je što sam s Luigijem ubio sebe. S novim se likovima trudim, pokušavam ubiti Luigija kojeg bih se rado otarasio, smeta mi".
Anonimni suradnik

Navigacijski izbornik