Geza Kikić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Geza Kikić''' (Subotica, 15. rujna 1925. - Dubrovnik, 22. ožujka 2002.), kritičar, književni povjesničar i antologičar. Osnovnu i srednju naobrazbu stekao u rodnom gradu, a s...
 
Nema sažetka uređivanja
Redak 10: Redak 10:
*[[Antologija dramskih tekstova bunjevačkih Hrvata]]
*[[Antologija dramskih tekstova bunjevačkih Hrvata]]
*[[Zbornik dokumenata o preporodnom pokretu bunjevačkih Hrvata]]
*[[Zbornik dokumenata o preporodnom pokretu bunjevačkih Hrvata]]

== Izvori ==
*[[J(akov). Basch]], ''Prvi suvremeni antologičar podunavskih Hrvata - Geza Kikić (1925.-2002.)'', Klasje naših ravni 3.-4., 2002., 75.

Inačica od 17. siječnja 2010. u 19:15

Geza Kikić (Subotica, 15. rujna 1925. - Dubrovnik, 22. ožujka 2002.), kritičar, književni povjesničar i antologičar. Osnovnu i srednju naobrazbu stekao u rodnom gradu, a studij jezika i književnosti okončao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Krajem II. svjetskog rata je uhićen, zatim je borac Osme vojvođanske udarne brigade, a pedesetih godina zatočenik na Golom otoku. Kao profesor radio je u Bačkoj Topoli, u Prijedoru i Gornjem Vakufu, zatim u Tavankutu i Đurđinu, te u Otoku i Bosanskoj Krupi. U Suboticu se vraća 1965. godine, kada se posvetio prikupljanju književne baštine i građe. Osobito su mu bili zapaženi radovi što ih je objavljivao u subotičkom časopisu Rukovet, ali je surađivao i u drugim glasilima u Novom Sadu, Beogradu i Zagrebu. Početkom sedamdesetih godina u Matici hrvatskoj tiskana su mu dva značajna djela - antologija poezije i antologija proze bunjevačkih Hrvata. Ubrzo su uslijedile političko-policijski progoni i zabrane objavljivanja. Kikićevi se radovi više nisu mogli tiskati, dok su oni već bili složeni u olovu - rastureni i uništeni! Zbog ovih i drugih razloga iseljava se iz Subotice 1976. godine i nastanjuje u Popovićima, pa u Konavlima, a na koncu u Hodilju na Pelješcu. Višedecenijsko bavljenje Geze Kikića književnopovijesnom problematikom pisaca koji pripadaju skupini podunavskih Hrvata u Bačkoj, odnosno u ugarskom Podunavlju kao djelima iz jedinstvenog duhovnog i kulturnog prostora sa Slavonijom, Bosnom i Dalmacijom, bilo je s neskrivenom nakanom - pokazati i dokumentirati da su oni dio hrvatske književnosti i kulture. Kritičarsko i antologičarsko djelovanje Geze Kikića njegovih objavljenih i radova što su ostali u rukopisu, uz ocjenu njegova prinosa hrvatskoj književnosti, očekuje svoga obrađivača.

Djela

U rukopisu

Izvori

  • J(akov). Basch, Prvi suvremeni antologičar podunavskih Hrvata - Geza Kikić (1925.-2002.), Klasje naših ravni 3.-4., 2002., 75.