Križaljka: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m + sr iw
Redak 42: Redak 42:
[[sl:Križanka]]
[[sl:Križanka]]
[[sq:Fjalëkryqi]]
[[sq:Fjalëkryqi]]
[[sr:Укрштеница]]
[[sv:Korsord]]
[[sv:Korsord]]
[[uk:Кросворд]]
[[uk:Кросворд]]

Inačica od 18. svibnja 2010. u 16:09

Rješavanje križaljki jedna je od najraširenijih igara na svijetu. Prva križaljka pojavila se u Velikoj Britaniji tijekom 20. stoljeća. Bila je općenita, podijeljena poljima i skupinama riječi koje su se međusobno križale okomito i vodoravno. Križaljke su se tiskale u dječjim knjigama i različitim periodičnim izdanjima.

Prvo znano izdanje današnje križaljke kreirao je novinar Arthur Wynne iz Liverpoola, stekavši naslov prvog kreatora ove popularne svjetske igre. Prva križaljka pojavila se 21. prosinca 1913. godine u nedjeljnom izdanju američkih novina New York World. Wynnova križaljka razlikuje se od današnjih križaljki, jer one u ovom obliku nemaju crna polja. Tijekom ranih dvadesetih godina 20. stoljeća drugi izdavači novina počeli su u svojim izdanjima tiskati križaljke. U ovom razdoblju križaljka je poprimila svoj karakterističan oblik.

Deset godina kasnije križaljka je iz SAD-a prešla Atlantik i osvojila Europu.

Prvo pojavljivanje križaljke u britanskim izdanjima bilo je u časopisu Pearson's Magazine u veljači 1922., a prva Timesova križaljka tiskana je 1. veljače 1930.

Britanski sastavljači ubrzo su razvili nove uzorke, koji su bili bitno različiti od američkih. Jedan od njih je i kriptogramna križaljka, koja je postala vrlo popularna. Pravila sastavljanja i rješavanja za kriptogramku dali su A. F. Ritchie i D. S. Macnutt.

Sastavljači križaljki mogu "vidjeti" složene riječi u zadanom liku križaljke i na taj način stvoriti stotine jedinstvenih umotvorina.