Razlika između inačica stranice »Narodne novine«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 451 bajt ,  prije 15 godina
Dodato malo o povijesti
(Dodato malo o povijesti)
Službeno glasilo Republike Hrvatske, u kojem se objavljuju svi zakoni koje donese Sabor, pravilnici, uredbe, odluke Ustavnog suda itd, također se zove '''Narodne novine'''. Dostupno je u potpunosti na Internetu, vidi poveznicu dolje.
 
==Kratka povijest glasila==
==Pretraživanje==
''Narodne novine'' su izlazile u Zagrebu prije Drugog svjetskog rata kao službeno glasilo [[Banovina Hrvatska|Banovine Hrvatske]]. Nakon proglašenja [[NDH]], već 11. travnja 1941. izlaze s istim imenom i grafičkom opremom podnaslovom ''Službeni list Države Hrvatske'' s brojem 1. Tako je bilo i nakon nove prmjene režima a onda i države. 1990. Grafička se oprema ni do danas nije promijenila.
 
==Pretraživanje glasila na Internetu==
Poduzeće "Narodne novine d.d." ostvarivalo je znatan prihod prodajom papitrnatog izdanja službenih novina, koje su imale brojne pretplatnike. Cjelokupni sadržaj stavljen je na web. Rastom korisnika Interneta broj pretplatnika počeo je naglo padati, pa su to pokušali kompenzirati time da naplaćuju korištenje pretraživača na svojim stranicama (dakle, svatko tko ne plati pretplatu je načelno mogao naći ono što ga zanima, ako zna točno u kojem se broju to nalazi). To je izazvalo revolt i kontraakciju nevladinih organizacija, tako da je "alternativni" pretraživač istih stranica bio postavljen na mrežnom sjedištu [[GONG]]-a. Nakon što se neko vrijeme oko toga vodio spor, Narodne novine d.d. morali su se povući, prznajući da zakoni moraju biti dostupni svima, kao temeljno demokratsko pravo, bez posebne naplate. Tako sada postoji pretraživač sadržaja, koji se može koristiti bez naplate.
 
2.451

uređivanje

Navigacijski izbornik