Wikipedija:Administratori

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Prečac:
WP:A
Admin mop.PNG

Administratori, admini ili system operatori su suradnici kojima je povjeren pristup ograničenim tehničkim dodacima ("alatima") pomoću kojih održavaju Wikipediju. Administratori mogu primjerice zaštititi i brisati stranice, blokirati druge suradnike ili vratiti učinjeno.

Dužnost administratori obnašaju isključivo kao volonteri, i nitko od njih nije zaposlenik zaklade Wikimedija!

U ranim danima Wikipedije svi su suradnici radili kao administratori, a to je načelo kojem i danas stremimo. Od početka se isticalo da administratori ne smiju postati izdvojena grupica unutar zajednice suradnika nego uvijek ostati njezin ravnopravni dio. Održavanje i administriranje Wikipedije smije vršiti svatko, pa i bez alata koji stoje na raspolaganju samo ovim suradnicima.

Od administratora se očekuje da bude iskusniji pripadnik zajednice kojem će se bez straha moći obratiti suradnici kojima je potrebna pomoć ili informacija. U situacijama kad zajednica ne može lako uspostaviti konsenzus, administratori su tu da budu glas razuma.

Wikipedija na hrvatskom jeziku trenutačno broji 19 administratora (3,6 % svih aktivnih suradnika).

Samo bih htio reći da nije ništa posebno postati admin.
Mislim da bih istog trena u administratore mogao promovirati većinu ljudi koji su već neko vrijeme s nama. Želim rastjerati iluziju "autoriteta" koja se veže uz tu dužnost. Razlog da administratorske ovlasti ne dobiju svi je čisto tehničke naravi. Ne sviđa mi se prevladavajuće ozračje da je posjedovanje statusa administratora jako važna stvar.
Jimmy Wales, veljača 2003.

Popis trenutačnih administratora

Aktivni

Neaktivni

Popis bivših administratora

Grafikon

Suradnik:Ivica Vlahović Suradnik:Maestro Ivanković Suradnik:Bonč Suradnik:Mario Žamić Suradnik:Man Usk Suradnik:MaGa Suradnik:Flopy Suradnik:Zeljko Suradnik:Sokac121 Suradnik:Ex13 Suradnik:Bracodbk Suradnik:Kubura Suradnik:Ifa Suradnik:Fraxinus Suradnik:El Diablo Suradnik:Lasta Suradnik:Jure Grm Suradnik:Saxum Suradnik:Dalibor Bosits Suradnik:Suradnik13 Suradnik:Dtom Suradnik:Treecko Suradnik:Luka Krstulović Suradnik:MayaSimFan Suradnik:Kurtelacić Suradnik:Donatus Suradnik:Vodomar Suradnik:Roberta F. Suradnik:Duh Svemira Suradnik:E.coli Suradnik:Damirux Suradnik:Divna Jaksic Suradnik:Sombrero Suradnik:Andrej Šalov Suradnik:Elephantus Suradnik:Ante Perkovic Suradnik:SpeedyGonsales Suradnik:Zmaj Suradnik:Joy Suradnik:Denny

Prijedlozi za nove administratore

Pictogram voting info.svg Ako želite predložiti novog administratora, molimo koristite stranicu za prijedloge.

Vidi također