Periferija Zapadna Makedonija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: cs:Západní Makedonie
Redak 75: Redak 75:
[[nn:Vest-Makedonia]]
[[nn:Vest-Makedonia]]
[[no:Vest-Makedonia]]
[[no:Vest-Makedonia]]
[[pl:Macedonia Zachodnia]]
[[pl:Region Macedonia Zachodnia]]
[[pt:Macedônia Ocidental]]
[[pt:Macedônia Ocidental]]
[[ro:Macedonia de Vest]]
[[ro:Macedonia de Vest]]

Inačica od 2. listopada 2010. u 21:48

Periferija Zapadna Makedonija

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Položaj Zapadna Makedonija periferije na karti Grčke
 
Zemlja: Grčka
Glavni grad: Kozani
Prefekture: Kardisa
Florina
Grevena
Kastoria
Kozani
Stanovništvo: 303,857
Površina: 9,451 km²
Gustoća stanovništva: 32 /km²
Web: www.westernmacedonia.gr

Zapadna Makedonija (grčki: Δυτικής Μακεδονίας) je jedna od trinaest grčkih periferija. Ova Periferija podjeljena je na slijedeće prefekture; Florina, Grevena, Kastoria i Kozani.

Zemljopisne osobine

Periferija Zapadna Makedonija nalazi se na sjeverozapadu Grčke. ova periferija graniči s istoka sa Središnjom Makedonijom, sa juga Periferijom Tesalijom, sa zapada s Periferijom Epir, sa sjevera graniči s Republikom Makedonijom (gradom Bitolom) i Albanijom (gradom Korçë).

Ova regija je površinom velika 9451 km2 (Ima 7,2% ukupne površine države), ali ima svega 302,892 stanovnika (što je samo 2.9% od ukupnog broja stanovnika Grčke). Zapadna Makedonija je vrlo slabo naseljena regija Grčke (sa svega 32 stanovnika na km², prosjek za čitavu Grčku je 79.7 stanovnika na km2). Ovo je vrlo planinska Grčka periferija čak 82% ukupne površine je planinskog odnosno poluplaninskog karaktera. Ovo je i vrlo seoska (ruralna) periferija, veći dio stanovnika živi na selu (56%). I glavni grad ove periferije je mali - Kozani sa svega 47,451 stanovnika. Ostali veći gradovi u ovoj periferiji su; Ptolemaida (32,775), Grevena (16,704), Florina (14,318) i Kastoria (13,959).

Pogled na središte Kozanija glavni grad periferije

Gospodarstvo

Čak 70% sve električne energije Grčke proizvede se u Periferiji Zapadna Makedonija, uz to za ovu regiju je tradicionalno važna proizvodnja i obrada kože i krzna, zbog jakog stočarstva kao podloge za te industrije. Ostale značajne aktivnosti su poljoprivreda i rudarstvo. U ovoj relativno slabo razvijenoj regiji, u cilju bržeg razvoja otvorene su dvije industrijske zone, jedna u Florini i jedna koja se još uvijek gradi u gradu Kozani.

Novo izgrađena autocesta Egnatia Odos koja manje više prati staru trasu slavne rimske ceste via Egnatia umnogome je poboljšala prometnu povezanost gradova i naselja ove periferije s ostalom Grčkom.

Posljednjih decenija uloženo je puno u razvoj zimskog turizma. Periferija Zapadna Makedonija je jedina Grčka regija bez morske obale, ali su zato u ovoj regiji većina grčkih jezera, planina i dva velika skijaška centra; Vigla, pored grada Florina i Vasilisa pored grada Grevena, u izgradnji je treći ski centar Velventos pored grada Kozani.

Palača Periferije Zapadna Makedonija nalazi se u gradu Kozani.

Obrazovanje

Sveučilište Zapadna Makedonija iz Florine i Tehnološko obrazovni institut Zapadne Makedonije iz Kozanija značajno pomažu u podizanju znanja ove regije.

Vanjske poveznice

Tipično naselje ove periferije Agios Germanos pored Prespanskog jezera