Stairway to Heaven (pjesma): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Redak 28: Redak 28:


==Konstrukcija pjesme==
==Konstrukcija pjesme==
Snimanje pjesme počelo je u prosincu 1970. u novom Basing Street Studiu u [[London]]u, a kompletirana je tijekom 1971. dodavanjem Plantovih stihova za vrijeme uvježbavanja grupe u bivšem sirotištu [[Hedley Grange]]. Page se zatim vratio u studio da snimi svoj gitarski solo.
Pjesma je „začeta“ 1970. dok su se Page i Plant, nakon naporne američke turneje, odmarali u zabačenoj [[Wales|velškoj]] kolibi iz 18. stoljeća [[Bron-Yr-Aur]] (bez elektriciteta i tekuće vode), koju je obitelj Plant tijekom 1950-ih koristila kao vikendicu.



{{mrva-glazba}}
{{mrva-glazba}}

Inačica od 6. listopada 2010. u 17:57

“Stairway to Heaven”
Izvođač Led Zeppelin
Album Led Zeppelin IV
Objavljeno 8. studenoga 1971.
Snimanje prosinac 1970. - ožujak 1971.
Žanr hard rock
Trajanje 7:55
Izdavač Atlantic Records
Tekstopisac Jimmy Page, Robert Plant
Producent(i) Jimmy Page
Mjesto na albumu
  "Stairway to Heaven"  
  (A-4)  

"Stairway to Heaven" (Stube do neba) je pjesma engleskog rock sastava Led Zeppelin objavljena krajem 1971. godine. Komponirali su je gitarist Jimmy Page i pjevač Robert Plant za njihov četvrti studijski album bez naslova (kasnije poznat kao Led Zeppelin IV).

Pjesma traje gotovo osam minuta i sastavljena je od nekoliko sekcija kojima progresivno raste tempo zajedno sa snagom izričaja. Počinje kao lagana akustična balada, zatim se uključuju električni instrumenti i bubnjevi, koji se zajedno pretoče u furiozni hard rock finale kojeg je obilježio intrigantni Pageov gitarski solo.

Američki glazbeni TV-program VH1 prema glasovima gledatelja iz ankete provedene 2000.g., smjestio je pjesmu na treće mjesto liste 100 Najvećih Rock Pjesama. Tijekom 1970-ih bila je najtraženija pjesma na radio postajama u SAD-u, iako nikad nije objavljena kao singl.

Konstrukcija pjesme

Snimanje pjesme počelo je u prosincu 1970. u novom Basing Street Studiu u Londonu, a kompletirana je tijekom 1971. dodavanjem Plantovih stihova za vrijeme uvježbavanja grupe u bivšem sirotištu Hedley Grange. Page se zatim vratio u studio da snimi svoj gitarski solo.

Pjesma je „začeta“ 1970. dok su se Page i Plant, nakon naporne američke turneje, odmarali u zabačenoj velškoj kolibi iz 18. stoljeća Bron-Yr-Aur (bez elektriciteta i tekuće vode), koju je obitelj Plant tijekom 1950-ih koristila kao vikendicu.


Nedovršeni članak Stairway to Heaven (pjesma) koji govori o glazbi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.