Bazilika Saint-Denis: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Mjbmrbot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Mijenja: fa:کلیسای سن‌دنی
SieBot (razgovor | doprinosi)
Redak 55: Redak 55:
[[fr:Basilique Saint-Denis]]
[[fr:Basilique Saint-Denis]]
[[gl:Basílica de Saint-Denis]]
[[gl:Basílica de Saint-Denis]]
[[he:בזיליקת סן דני]]
[[he:בזיליקת סן-דני]]
[[hu:Saint-Denis-székesegyház]]
[[hu:Saint-Denis-székesegyház]]
[[it:Abbazia di Saint-Denis]]
[[it:Abbazia di Saint-Denis]]

Inačica od 20. siječnja 2011. u 04:33

Bazilika Saint-Denis je mjesto na kojem su sahranjeni gotovo svi francuski kraljevi. Bazilika se nalazi u Saint-Denisu, sada sjevernom predgrađu Pariza. Nije korištena za krunidbu kraljeva, jer je za tu svrhu sagrađena katedrala u Reimsu. U Saint-Denisu su, međutim, okrunjene francuske kraljice.

Saint-Denis je svetac zaštitnik Francuske i, prema legendi, bio je prvi biskup Pariza. Na mjestu gdje je sahranjen izgrađeno je svetilište. Kralj Franaka, Dagobert I. (vladao od 628. godine do 637. godine) je tu osnovao opatiju Saint-Denis kao benediktinski samostan.

Kraljevska grobnica

Sjeverozapadno krilo

U opatiji Saint-Denis stoljećima su sahranjivani francuski kraljevi i njihove obitelji. Zbog toga se mjesto često naziva kraljevskom nekropolom Francuske. Od 10. stoljeća do 1789. samo tri kralja nisu bila sahranjena u Saint-Denisu. Za vrijeme Francuske revolucije grobovi su bili otvarani po naređenju revolucionarnih vlasti. Tijela su tada uklonjena i ubačena u dvije velike jame u blizini. Arheolog Alexandre Lenoir je spasio mnogo spomenika od revolucionarnih vlasti tvrdeći da su značajna za njegov muzej francuskih spomenika.

Tijela pogubljenih članova kraljevske obitelji, Luja XVI., njegove supruge Marije Antoanete i sestre Elizabete, nisu pohranjena u Saint-Denisu, već su polivena krečom i zakopana u dvorištu crkve Madeleine. Tijelo dauphina Louisa-Josepha, koji je umro od tuberkoloze, sahranjeno u neoznačenom grobu u Parizu. Napoleon Bonaparte je 1806. ponovo otvorio Saint-Denis, ali ostaci kraljeva su ostali u masovnoj grobnici. Nakon Napoleonovog progona na Elbu, Burbonci su krenuli u potragu za tijelima Luja XVI. i Marije Antoanete. Nešto kostiju za koje su pretpostavili da su njihove sahranili su 1815. u Saint-Denisu.

Masovna grobnica je otvorena 1817. godine, ali bilo je nemoguće utvrditi kome pripadaju pojedine kosti. Sve kosti smještene su u jednu kosturnicu u Saint-Denisu sa imenima stotina članova francuskih dinastija. Kralj Luj XVIII. je sahranjen 1824. u središtu kripte, pokraj grobova Luja XVI. i Marije Antoanete. Baziliku je restaurirao arhitekt Viollet le Duc, koji je čuven po radu na crkvi Notre Dame u Parizu. On je ponovo uzeo sve spomenike iz francuskog muzeja spomenika i vratio ih u crkvu. Tijelo Luja VII., koji je bio sahranjen na drugom mjestu, sahranili su u Saint Denisu. Mumificirano srce dauphina, koji je trebao postati Luj XVII., zapečaćeno je u kriptu 2004.

Grobovi

Poznati francuski vladari i njihove supruge sahranjeni u bazilici Saint-Denis su:

Vanjske poveznice