Katedrala Notre-Dame u Parizu

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg »Notre-Dame« preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte Notre-Dame (razdvojba).
Notre-Dame

Notre Dame de Paris ili samo Notre-Dame, najpoznatija pariška crkva i jedan od glavnih spomenika rane gotike u Francuskoj.[1] Katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji sagrađena je na otoku Île de la Cité na rijeci Seini.

Povijest[uredi VE | uredi]

Gradnja započinje 1163. godine za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja. Katedrala je dovršena tek 1345. godine kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti. Postavlja se pitanje zašto je prva gotička katedrala sagrađena u Saint-Denisu, a ne u Parizu. Valjda znati da se Pariz tek u drugoj polovici 12. stoljeća nametnuo kao glavni grad, dok je u prvoj polovici Saint-Denis bio značajniji. Tek kad se utjecaj vlasti dinastije Capet znatno proširio, koncentrirala se moć u Parizu.

Arhitektura[uredi VE | uredi]

Zapadni ulaz u Notre-Dame

Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Neka od glavnih obilježja katedrale su prostranost, uravnoteženost pročelja, elegancija kontrafora te vrlo vrijedni prozori sa slikama na staklu (vitraži, vitraji). Katedrala je peterobrodna, duga 130, široka 48, a visoka 36 metara. Osnova je zbijena. Dvostruki deambulatorij kora nadovezuje se neposredno na bočne brodove, a kratki transept jedva prelazi širinu fasade i daje crkvi oblik latinskog križa. Sistem potpornih stupova i lukova koji okružuju cijelu građevinu nose glavni dio težine konstrukcije. Potporni lukovi i stupovi raspoređeni su u više redove u vidu kaskada. Zapadno pročelje katedrale primjer je gotičke elegancije. Pročelje uokviruju dva zarubljena tornja. Strelasti završeci uobičajeni u gotici nisu nikad bili izvedeni, tako da kule završavaju terasastim krovovima. Potporni stupci pojačavaju uglove kula i dijele pročelje na tri glavna dijela. Rješenje je trokatno. Na zapadnom pročelju skulptura je teško oštećena za vrijeme Francuske revolucije. Gotički je vertikalizam unutrašnjeg prostora kao i veliki prozori u prozorskom zidu, kao i lakoća i vitkost oblika.

Tri portala na glavnom ulazu su raskošno ukrašena. Unutrašnjost katedrale je bogata kipovima, nadgrobnim spomenicima i crkvenim namještajem. U riznici se čuvaju brojni predmeti umjetničkoga obrta. Temeljitu restauraciju (1845–1864) je vodio francuski arhitekt Eugène Viollet-le-Duc.[2]

Galerija slika[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. LZMK, Hrvatska enciklopedija, Notre-Dame (pristupljeno 25. prosinca 2017.)
  2. LZMK, Hrvatska enciklopedija, Notre-Dame (pristupljeno 25. prosinca 2017.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Katedrala Notre-Dame u Parizu.