Katedrala Notre-Dame u Parizu

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg "Notre-Dame" preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte Notre-Dame (razdvojba).
Notre-Dame

Notre Dame de Paris ili samo Notre-Dame je katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji sagrađena u visokogotičkom stilu na otoku Île de la Cité na rijeci Seini u Parizu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Gradnja katedrale Notre-Dame de Parizu započinje 1163. godine za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti. Postavlja se pitanje zašto je prva gotička katedrala sagrađena u Saint-Denisu, a ne direktno u glavnom gradu Parizu. Pri tome treba znati da se Pariz tek u drugoj polovici 12. stoljeća nametnuo kao glavni grad, dok je u prvoj polovici Saint-Denis bio značajniji. Tek kad se utjecaj vlasti dinastije Capet znatno proširio, koncentrirala se moć u Parizu.

Arhitektura[uredi VE | uredi]

Zapadni ulaz u Notre-Dame

Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Njezina prostranost, savršena [nedostaje izvor] uravnoteženost pročelja, elegancija njenih kontrafora, savršenstvo [nedostaje izvor] vitraža, potpuno opravdavaju njezin status "najpopularnije" crkve u Francuskoj [nedostaje izvor]. Katedrala je petobrodna, duga je 130 m široka 48, a visoka 36 m. Osnova je zbijena. Dvostruki deambulatorij hora nadovezuje se neposredno na bočne brodove, a kratki transept jedva prelazi širinu fasade i daje crkvi oblik latinskog križa. Sistem potpornih stubova i lukova koji okružuju cijelu građevinu nose glavni dio težine konstrukcije. Potporni lukovi i stubovi raspoređeni su u više redove u vidu kaskada. Zapadno pročelje katedrale primjer je neponovljive elegancije gotike. [nedostaje izvor] Pročelje uokviruju dva zarubljena tornja. Strelasti završeci uobičajeni u gotici, nisu nikad bili izvedeni, tako da su kule prekrivene terasastim krovovima. Potporni stupci pojačavaju uglove kula i dijele pročelje na tri glavna dijela. Rješenje je trokatno. Na zapadnom pročelju skulptura je teško oštećena za vrijeme francuske revolucije. Gotički je vertikalizam unutrašnjeg prostora kao i veliki prozori u prozorskom zidu, kao i lakoća i vitkost oblika.

Galerija slika[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Katedrala Notre-Dame u Parizu.


Map symbol historical 02.png Nedovršeni članak Katedrala Notre-Dame u Parizu koji govori o građevini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.