Razlika između inačica stranice »Plošnjaci«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 1.849 bajtova ,  prije 9 godina
m
Uklonjena promjena suradnika 83.131.71.13, vraćeno na zadnju inačicu suradnika EmausBot
m (Uklonjena promjena suradnika 83.131.71.13, vraćeno na zadnju inačicu suradnika EmausBot)
| phylum = '''Platyhelminthes'''
| phylum_autorstvo = [[Carl Gegenbaur|Gegenbaur]], [[1859]].
| razdioba_stupanj = [[Razred (taksonomija)|Razredi]]'''Podebljani tekst'''
| razdioba = [[Virnjaci|Turbellaria]]<br>
[[Trakavice|Cestoda]]<br>
[[Jednorodni metilji|Monogenea]]
}}
'''Plošnjaci''' su [[životinje]] iz skupine [[beskralježnjaka]]. Njihovo tijelo je građeno tako da se može podijeliti jednom ravninom simetrije na dva jednaka dijela - lijevi i desnu. To je [[dvobočna simetrija]] koja se razvila kod pokretnih životinja.Plošnjaci imaju mnogostaničnu građu s pojedinim razvijenim organima i organskim sustavima.Najpoznatiji plošnjaci su [[metilji]] i [[trakavice]], koji su nametnici, a [[virnjaci]] žive uglavnom slobodno u čistim slatkovodnim staništima. Plošnjaci su dobili ime po plosnatom tijelu.Virnjaci žive slobodno u prirodi dok su metilji i trakavice nametnici u životinjama i čovjeku.
 
 
 
 
 
-'''Virnjaci''' žive u čistim potocima i rijekama.Pokreću se uz pomoć trepetljika koje prekrivaju tijelo,mišića koji se nalaze ispod kože i sluzi koju izlučuju posebne žljezde. Oni su grabežljivci. Na trbušnoj strani tijela imaju samo jedan otvor kojim uzimaju hranu. Na njega se nastavlja jako ždrijelo i razgranato crijevo. Neprobavljene tvari izbacuju kroz otvor na trbušnoj strani tijela.
Nemaju specijalnih organa za disanje, a kosik uzimaju cijelom površinom tijela. Štetne tvari i suvišnu vodu izlučuju razgranatim cjevčicama. Živćane stanice čine nakupine ganglije koji su spojeni živćanim vrpcama u tzv. vrpčasti živćani sustav. Od osjetila imaju jodnostavne oči kojima reagiraju na svjetlost. Većina virnjaka u jednoj jedinki imaju i sjemenike i jajnike što znači da su dvospolci.Virnjaci imaju veliku sposobnost regeneracije.
 
 
 
 
 
-'''Metilji''' su nametnici u čovjeku,psu,ovci,govedu,svinji,mački i drugim sisavcima. Nalazimo ih u plućima,mokraćnom mjehuru,jetri,gušterači i dr. organima. Tijelo metilja nalik je listu dugom oko 3 cm. Površinu tijela prekriva kutikula koja ga štiti od probavnih sokova domadara. Građa tijela metilja:usta,usna prijanjalka,ždrijelo,crijevo,trbušna prijanjalka,sjemenik...
 
 
 
 
 
-Sve '''Trakavice''' su nametnici.Žive u crijevu kralježnjaka(ptica i sisavaca).Mogu biti veliki od nekoliko milimetara do desetak metara. Nemaju ni usta ni probavilo. Hranu upijaju cijelom površinom tijela. Trakavice su anaaerobni organizmi(Živi u okolini bez kisika).Tijelo im je prekriveno kutikulom. Građa tijela trakavice: Glava,vrat( koji proizvodi nove članke ),jaje,članci,kukice,prijanjaljke....
 
 
{{Wikivrste|Platyhelminthes}}

Navigacijski izbornik